Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 13.08

8 let

Božična poslanica nadškofov Urana in Krambergerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je v božični poslanici vsem verujočim, pa tudi vsem ljudem blage volje, voščil blagoslovljene božične praznike in pogumen korak v novo leto 2008.

"Posebej mislim na bolne in trpeče po domovih in bolnišnicah, osamljene in obupane, zapornike in kakor koli trpeče," je poudaril in dodal, da pozdravlja tudi slovenske rojake v zamejstvu in izseljenstvu ter da na vse kliče božični blagoslov. Nadškof je uvodoma dejal, da se je sporočilo svete božične noči uresničilo v neobičajnih okoliščinah. Izpostavil je betlehemske razmere, ko so ljudje tako zagledani vase in v svoje skrbi, da niso opazili stiske mlade matere, ki je bila tik pred porodom. "Šele neugledna pastirska votlina je bila odprta za sprejem Božjega otroka," je povedal Uran in dodal, da je so bili le preprosti pastirji pripravljeni za pogled v nebo in sprejeli Božja presenečenja v rojstvu človeka.

Uran: Jezusa se je bilo treba znebiti, ker je bil drugačen

Dejal, da je bil Jezus rojen v času rimskega cesarstvu, ko sta bila zunanji mir in blagostanje že znanilca krize in propada. "V boju za oblast so vladarji, kot je bil Herod, pobijali tudi nedolžne otroke in celo svoje potomce," je pojasnil Uran in dodal, da je bil človek v tem času nepomemben, prepuščen sam sebi, "dokler ni postal moteč". Po njegovih besedah je Jezus, s tem ko je spregovoril z Božjo močjo, vzbudil pozornost in postal nevaren. "Treba ga je bilo diskreditirati kot nasprotnika reda v rimski državi," je pojasnil nadškof in dodal: "Treba se ga je znebiti, ker je drugačen, ker nam očita naše prestopke".

Resnična moč in vrednost človeškega bivanja v darovanju in odpuščanju Jezus je po nadškofovih besedah pokazal, da je resnična moč in vrednost človeškega bivanja v darovanju in odpuščanju. "Kristus pa se tudi danes srečuje z zavračanjem v množici brezdomskih družin, v milijonih nedolžno pomorjenih nerojenih otrok, v brezpravnih delavcih in z medijskim linčem ožigosanih in obsojenih ljudi," je še pojasnil Uran.

Betlehemski otrok luč v notranje razklani Sloveniji

Uran vidi Božjo zmago v spremembi človeškega srca, ki bo sposobno delati dobro vsakemu človeku. Sprejem betlehemskega otroka je po njegovem mnenju začetek novega življenja, ki ga lahko zaživi vsak izmed nas. "To je kakor seme, ki bo pognalo novo rast v bogati, a utrujeni Evropi in uspešni, a notranje razklani Sloveniji," je poudaril nadškof.

Najodgovornejša naloga v vsej dosedanji zgodovini naroda V zaključni misli je izpostavil po njegovih besedah najodgovornejšo nalogo v vsej dosedanji zgodovini naroda - vodenje Sveta Evropske unije, pri čemer je izrazil upanje, da bi v tem času združili vse svoje moči in sposobnosti v skupnem prizadevanju za dobro celotne družine evropskih narodov. "Slovenski katoličani skupaj s pastirji želimo tvorno sodelovati pri vodenju skupnosti Evropske unije," je še pojasnil.

Mariborski nadškof: Družinsko doživetje božičnega večera je najlepše

Mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger pa je v božični poslanici dejal, da sta letošnji božič in novo leto za slovenski narod nekaj posebnega in pomembnega. Izpostavil je vstop v schengensko območje in predsedovanje EU, ki sta po njegovem mnenju za nas imperativ, ki nas obvezuje, da odstranimo vse ovire in barikade doma, med sosedi in v našem narodu. Vsem, še posebno pa bolnikom, ostarelim in trpečim ter rojakom po svetu pa tudi pravoslavnim in evangeličanskim vernikom želi blagoslovljene božične praznike ter srečno, veselo in upanja polno novo leto.

"Bog želi, da bi človek postal še bolj človek" V poslanici je Kramberger pojasnil, da se kljub sovraštvu, vojnam in različnemu nasilju na svetu Bog razodeva s Kristusovim rojstvom v Betlehemu svojo ljubezen do človeka. "Bog želi, da bi človek postal še bolj človek in se znova naučil ljubiti, saj je v Božjih očeh človek vedno vreden in potreben ljubezni," je poudaril mariborski nadškof.

Po Krambergerjevih besedah od Kristusovega rojstva dalje Bog ni več oddaljeni Bog, pač pa je med nami in z nami. Nadškof pri tem izpostavlja besede sv. Avguština, ki je zapisal, da je "Bog bliže človeku, kakor je človek samemu sebi blizu" ter "vzklike" sv. Ignacija Antiohijskega sv. Leona Velika "O, človek, spoznaj svoje dostojanstvo".

Kramberger: Božič je med Slovenci najbolj domač praznik Kramberger je še dejal, da je božič med Slovenci najbolj domač praznik. Spremlja ga nešteto ljudskih običajev ter božičnih pesmi, je pojasnil nadškof in dodal, da je v vsej umetnosti božična skrivnost našla nešteto predstavitev. "V ospredju božičnega praznika je za vse, za verne pa tudi neverujoče, družina, povezanost, prijateljstvo in ljubezen med domačimi". Po njegovem mnenju je družinsko doživetje svetega božičnega večera najlepše, najgloblje in najbolj osrečujoče.

Ne spreglejte