Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2013,
13.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZSSS Tomaž Gantar Lučka Böhm

Torek, 26. 11. 2013, 13.07

8 let

Bomo za zdravstvo v prihodnje še vsi plačevali enako?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije predlaga, da bi se primanjkljaj iz ukinitve dopolnilnega zavarovanja pokril iz naslova dohodnine. Tako v zdravstveno blagajno ne bi več vsi prispevali enako.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) po besedah njenega predsednika Dušana Semoliča menijo, da mora vlada, tako kot je izpostavljala težavo bank, zdaj to storiti za zdravstvo kot osrednjo težavo slovenske družbe. Ob tem obžalujejo odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja, saj se bo za iskanje novega ministra porabilo preveč časa, je povedal Semolič.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja, nižja neto plača Izvršna sekretarka ZSSS Lučka Böhm je poudarila, da je odstop ministra povezan z nesoglasji znotraj koalicije, predvsem z ministrom za notranje zadeve Gregorjem Virantom. Minister je po njenih navedbah med drugim predvidel ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kjer bi ena izmed štirih predlaganih alternativ povečala prispevno stopnjo delodajalca, kar bi znižalo neto plačo. Na ZSSS temu predlogu po besedah Böhmove niso naklonjeni, saj so neto plače že precej nizke.

ZSSS bi izgubo pokril iz naslova dohodnine Kot je povedala, so bolj naklonjeni možnosti, da bi se primanjkljaj iz ukinitve dopolnilnega zavarovanja pokril iz naslova dohodnine. To pomeni, da v zdravstveno blagajno ne bi več prispevali vsi ljudje enako, kar je bilo do zdaj problematično predvsem za delavce in upokojence z najnižjimi prihodki.

Mogoče je privarčevati, vendar so lobiji premočni Böhmova je še dodala, da je mogoče privarčevati z racionalizacijo stroškov v zdravstvu pri javnih naročilih in gradbenih stroških. Na to so že opozarjali, vendar so nekateri lobiji premočni.

Za ločitev javnega in zasebnega zdravstva Semolič pa je dejal, da je kakovost storitev v zdravstvu odvisna predvsem od denarja, vendar bodo v zvezi vedno zagovarjali ločitev javnega od zasebnega zdravstva.

Ne spreglejte