Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2013,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bohinj črna gradnja legalizacija

Četrtek, 24. 10. 2013, 8.40

8 let

Bohinjci upajo na odlog rušenja črnih gradenj do sprejetja zakona o legalizaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Občina Bohinj je pripravila problemsko konferenco glede rušenja črnih gradenj v Triglavskem narodnem parku. Bohinjci se bojijo, da bodo njihovi objekti porušeni preden bo sprejet zakon o legalizaciji.

Inšpektorat namreč ne more odložiti rušenja, župan pa bo predsednico vlade prosil, naj uvede moratorij. Konference se je udeležilo okoli 50 lastnikov črnih gradenj v območju Triglavskega narodnega parka (TNP) in drugih Bohinjcev. Na njej so sodelovali tudi predstavniki pristojnih ministrstev in Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor. Ti so pojasnili, da je v pripravi zakon o legalizaciji nedovoljenih gradenj, ki bi omogočal tudi legalizacijo objektov v TNP.

Pobuda za sprejem tega zakona je prišla prav iz Bohinja, kjer so se številni lastniki nepremičnin na območju parka vrsto let brez uspeha prizadevali legalizirati več desetletij stare objekte. "To so objekti, stari več kot 40 let, umeščeni v prostor pred več kot stotimi leti in ni prav, da se jih ruši vse povprek," je izpostavil bohinjski župan Franc Kramar.

Tako se je začela priprava zakona o legalizaciji nedovoljenih gradenj, ki naj bi bil decembra v javni obravnavi, sprejet pa naj bi bil marca prihodnje leto. Vendar dokler novi zakon ni sprejet, ostaja v veljavi stari zakon in inšpektorat ne more odložiti izvršbe odločb o rušenju.

Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor ima v območju TNP trenutno evidentiranih 125 nedovoljenih gradenj, od tega se je v 16 zadevah že začel izvršilni postopek. Letos so prisilno porušili tri objekte, ki jih lastniki niso sami odstranili. V zadnjem mesecu pa so še nekateri lastniki prejeli napovedane datume začetka rušenja.

"Dosegli smo, da se je začel postopek priprave zakona" Tako je za 5. november napovedano rušenje hišice ob Bohinjskem jezeru, v kateri že skoraj 30 let biva Darko Kuzmič. Po neuspelem pravnem boju za legalizacijo objekta in neuspelih pritožbah na odločbo o odstranitvi črne gradnje, so hiški julija letos že odklopili elektriko. Sam pa še vedno vztraja, da objekta ne bo porušil, saj tudi drugega bivalnega prostora nima.

"Dosegli smo, da se je začel postopek priprave zakona in nedopustno je, da bo zakon marca sprejet, že pred tem pa objekti, ki bi bili lahko po sprejetju zakona legalizirani, porušeni," je opozoril župan, ki bo predsednici vlade Alenki Bratušek napisal pismo, v katerem jo bo prosil za moratorij oziroma odlog rušenja do sprejetja zakona. Prepričan je namreč, da lahko vlada inšpektoratu da navodila, naj postopke odloži in prepreči veliko škodo.

Ne spreglejte