SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo v Sloveniji lahko kmalu vsi gojili konopljo?

2

termometer

SD je predstavil dve različici osnutka zakona o regulaciji konoplje. Po prvi sta proizvodnja in promet dovoljena samo lekarnam, druga pa omogoča gojenje konoplje za lastno uporabo vsem polnoletnim.

Osnovna ideja osnutka zakona o regulacije konoplje in njenih derivatov je po besedah poslanca SD Jana Škoberneta urediti tri stvari – medicinsko uporabo konoplje, vprašanje osebne odgovornosti in nemedicinske rabe konoplje ter ekonomske možnosti, ki jih prinaša ta rastlina.

Prva različica V prvi različici osnutka zakona sta proizvodnja in promet konoplje ter njenih derivatov dovoljena le lekarnam. Pri tem je raba v medicinske namene vezana na zdravniški recept, pri rabi v druge namene pa mora lekarna najprej oddati vlogo na zdravstveno ministrstvo, obvezno mora dobiti tudi soglasje lokalne skupnosti, kjer namerava izvajati dejavnost. Če tega ne dobi, ji je maloprodaja konoplje in njenih derivatov v druge namene onemogočena.

Osnutek omejuje maksimalno dovoljeno posest konoplje in njenih derivatov na deset gramov na osebo. Tudi dnevna transakcija je omejena na največ deset gramov na posameznika. Preseganje te vrednosti je v obeh primerih možno le na podlagi recepta, ki ga bolniku predpiše zdravnik. Pri tem je prodaja, ponudba in posest prepovedana osebam, mlajšim od 18 let, razen če imajo zdravniški recept. Po osnutku zakona je konopljo in njene derivate prepovedano dajati kot darilo. Poleg tega je oglaševanje dovoljeno le v strokovnih revijah in specializiranih medijih, drugje ne. Osnutek predvideva tudi to, da se konoplja na seznamu skupin prepovedanih drog izbriše iz prve skupine in prerazporedi v tretjo skupino, je dejal vodja strankinega projekta Legalizator Gorazd Prah.

Druga različica Druga, manj konservativna različica osnutka zakona omogoča še gojenje konoplje za osebno uporabo vsem polnoletnim z dovoljenjem in licenciranje konopljinih družbenih klubov. Posameznik konoplje ne bi smel dajati v promet ali kako drugače omogočiti uživanja drugim ljudem. Poleg tega bi bilo število rastlin, ki jih lahko goji, omejeno.

Po besedah glavnega tajnika SD Dejana Levaniča si v stranki želijo široke politične podpore: "Brez širše politične in civilne podpore tak zakon težko uvidi luč sveta." Osnutek nameravajo v razpravo posredovati vsem parlamentarnim strankam in civilni družbi, je napovedal Škoberne. Upa, da bodo do konca tega leta enega od predlogov vložili v parlamentarno obravnavo.

Prvi odziv poslancev na predlog Na predlog se je že odzval nepovezani poslanec Jani Möderndorfer, ki podpira predloge za legalno uporabo konoplje v industrijske in zdravstvene namene ter seveda tudi za gojenje in prodajo konoplje za zdravstvene namene. Ne podpira pa predlogov za gojenje in uporabo konoplje v omejenih količinah za lastne potrebe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin