Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2017,
19.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

3

Natisni članek

Lojze Peterle Ivan Kramberger Danilo Türk Janez Drnovšek Borut Pahor Marjan Šarec Milan Kučan predsedniške volitve Ljudmila Novak

Torek, 22. 8. 2017, 19.41

6 let, 7 mesecev

Bo za Boruta Pahorja usodno prekletstvo drugega kroga? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

3

Jesenska predsedniška tekma se bo zaradi gneče kandidatov in predvsem nekaj solidnih izzivalcev Boruta Pahorja skoraj zagotovo raztegnila v dva kroga volitev. Zmagovalca bi tako namesto 22. oktobra dobili tri tedne pozneje, 12. novembra. Več v prispevku novinarja Planet TV Tomaža Bratoža.

Novinar: Tomaž Bratož/Video: Planet TV

Kadar se volitve iz prvega podaljšajo v drugi krog, je načeloma mogoče vse. Glasovi se premešajo na novo, favoriti prvega polčasa čez noč v finalu postanejo poraženci.

Tako je Borut Pahor pred petimi leti porazil Danila Türka, ta pa pred desetletjem Lojzeta Peterleta. Bo prekletstvo drugega mandata in drugega kroga zdaj doletelo Pahorja s prihodom Marjana Šarca?

"Stvari, ki se zdijo dobljene, Borut Pahor se zdi dobljen. Takšnih stvari se ljudje počasi naveličajo. Pahor je na sceni že 20, 25 let. To so razlogi, da bi lahko kak kandidat, ki je nov, morda lahko naredil preobrat. Je pa za to potreben drugi krog," meni Bogdan Biščak, nekdanji sekretar strank Zares in LDS.


Janeza Janšo poziva, da kandidira za predsednika države #video


Kdo bo glavni konkurent Borutu Pahorju? Marjan Šarec (na sliki) ... | Foto: STA , Kdo bo glavni konkurent Borutu Pahorju? Marjan Šarec (na sliki) ... Foto: STA ,

Dozdajšnje predsedniške volitve

Predsedniški volitveni urok se vse od začetkov demokratičnih volitev tik pred osamosvojitvijo najbolj trmasto drži desnih kandidatov. Zadnji šef partije Milan Kučan je porazil liderja Demosa Jožeta Pučnika in dobrotnika iz Negove Ivana Krambergerja.

Urok modrih oči in retorike očeta naroda je nadaljeval sila zadržani šef LDS Janez Drnovšek in povozil tožilko Barbaro Brezigar in finančnika Franceta Arharja. Desni Peterle je v drugem krogu klecnil pred levim Türkom, njega pa je z glasovi desnice povozil ljudsko levi Pahor kljub zavoženemu mandatu premierja. Pa zdaj? Lahko Pahorja premaga uspešen župan Kamnika in nov politični obraz Marjan Šarec?

"Šarčeva težava je, da Pahor veliko lažje zbira desne glasove. Šarec lahko doseže rezultat, ki ga spravi v drugi krog, vendar le z levimi glasovi. Ampak v drugem krogu pa je to težava," meni Biščak.

Namesto Šarca bi lahko v drugi krog prišla tudi Novakova

... ali Ljudmila Novak? | Foto: STA , ... ali Ljudmila Novak? Foto: STA , V drugem krogu bi se lahko namesto Šarca znašla tudi kandidatka Nove Slovenije Ljudmila Novak.

"Osebnostno je kandidatka, ki bi lahko prišla daleč. Je umirjena gospa z umirjenimi stališči, ki po mojem mnenju Slovencem ustrezajo," še dodaja Biščak.

Ne spreglejte