Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obvoznica

Sreda, 3. 7. 2013, 16.00

8 let

Bo tretji razpis za dokončanje poljanske obvoznice uspešen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Državna revizijska komisija je razveljavila posamezna določila razpisne dokumentacije, ki določajo reference in jamstva za resnost ponudb, državna direkcija z novim razpisom poskuša tretjič.

V vodo je padel tudi ponovljeni razpis za izbiro novega izvajalca za dokončanje del (II. in III. faze) poljanske obvoznice. Najprej težave z umeščanjem trase obvoznice in pridobivanjem vseh potrebnih dovoljenj, potem propad posameznih gradbincev (Primorja), zdaj pa spet čakajo. Škofjeločani očitno nimajo sreče. Trije že znani ponudniki na propadlem ponovljenem razpisu Na razveljavljeni ponovljeni javni razpis so prispele tri ponudbe: avstrijskega Strabaga, Gorenjske gradbene družbe (gradi že prvo fazo obvoznice) v sodelovanju z Iskro Sistemi in češko družbo OHL ŽS – zadnja je bila kot najugodnejša izbrana že na prvem razpisu s ponudbo, vredno nekaj manj kot 23,2 milijona evrov – ter hrvaške družbe Hidroelektra Niskogradnja. Vse tri družbe so se za projekt z investicijsko vrednostjo nekaj manj kot 23 milijonov evrov potegovale že ob prvem razpisu.

Revizijska komisija se ne strinja z dvomilijonskim zavarovanjem za resnost ponudbe okoli 23 milijonov evrov vrednega posla Državna revizijska komisija je razveljavila določila ponovljenega razpisa, ki opredeljujejo potrebne reference izvajalca in dvomilijonsko zavarovanje za resnost ponudbe, ocenjena investicijska vrednost posla je namreč okoli 23 milijonov evrov, vključuje pa tudi dokončanje predora Sten. Zadnjega je začel jeseni leta 2010 graditi propadli ajdovski gradbeni velikan Primorje, obvoznica pa bi morala biti po prvotnih ocenah končana že jeseni letos. Pa zagotovo še ne bo.

Državna direkcija za ceste z novim razpisom že tretjič išče izvajalca za dokončanje poljanske obvoznice Posamezni deli razpisne dokumentacije so na predlog predlagatelja revizije razpisne dokumentacije, zasebnega podjetja Sefo gradbeništvo (na razpisu sploh ni oddalo ponudbe, podjetje je bilo kot dolžnik objavljeno tudi na majskem seznamu davčnih dolžnikov, za posel naj ne bi imelo potrebnih referenc), razveljavljeni in ponovljeni razpis je tik pred odpiranjem ponudb padel v vodo. Direkcija za ceste s "popravljeno" razpisno dokumentacijo zdaj z novim razpisom išče novega izvajalca del, rok za oddajo ponudb je 12. avgust, ko naj bi bilo na vrsti tudi odpiranje prispelih ponudb. Kar 27 milijonov za obvoznico bo primaknil Bruselj, če … Obvoznica ob Škofji Loki bo predvidoma stala 43 milijonov evrov in je med precej velikimi infrastrukturnimi projekti, ki jih ta hip gradimo pri nas. Kar 27 milijonov evrov bo prispevala Evropska unija oziroma sklad za regionalni razvoj. Tako je projekt pač zastavljen. Če bo seveda končan v predpisanem roku do konca leta 2015. Če slučajno ne bi bil, evropskega denarja ne bo in država bi morala financiranje v celoti zagotoviti iz državne blagajne. Kako morajo šele v Bruslju spremljati zgode in prigode s poljansko obvoznico. Si predstavljate?

Ne spreglejte