SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Bližnjemu hočem dati nekaj tistega, kar bi jaz imel zase"

4

termometer

 | Foto:
Tone Oblak, uspešen podjetnik, rezbar, kipar, scenograf in gradbenik, je danes v Šentjoštu nad Horjulom za svoje dolgoletno predano delo v slovenski skupnosti v Argentini prejel Ehrlichovo priznanje.

Enainosemdesetletni Tone Oblak je uspešen podjetnik, dolga leta je skupaj z bratoma razvijal in vodil podjetje, ki izdeluje okna in vrata iz lesa, jekla in aluminija. Podjetje, ki letos praznuje 60 let, je delovalo v več provincah v Argentini in Boliviji ter ima trenutno okrog 400 zaposlenih.

"Ostal bi v Sloveniji, a bili smo obsojeni na smrt. Mama me je ob odhodu pokrižala, mi dala svetinjico in mi rekla, naj me Marija varuje. Otrokom nam je dejala: Molite, radi se imejte in čisti hodite naokrog." To je bila njegova popotnica v svet, pripoveduje nagrajenec.

Predan ohranjanju slovenstva Tone Oblak je predan delu v slovenski skupnosti. Vodil je gradnjo slovenskega doma v San Justu na obrobju Buenos Airesa, organiziral mnogo prireditev, še vedno izdeluje scenografijo za igre in proslave, njegova rezbarska dela krasijo več argentinskih cerkva. Mladim prigovarja, naj ohranijo sloves, ki ga imajo med Argentinci. "Pravim jim, naj bodo pošteni, pridni, odgovorni. Naj odtrgajo od sebe, od svojega, in to dajo bližnjemu."

"Kot pravi Šifrer: Za prijatelje si je treba čas vzet'. Veste, koliko tisti čas stane – žrtev, denarja … Bližnjemu hočem dati nekaj tistega, kar bi jaz imel zase."

V Šentjoštu je od petka na ogled razstava, ki prikazuje njegov bogat opus. Nekaj drobcev si lahko ogledate v nadaljevanju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin