Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2020,
19.15

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

3

Natisni članek

šola Koronavirus učenci okužba

Petek, 6. 3. 2020, 19.15

4 leta, 1 mesec

Bi morali šolo, kjer je zaposlena žena okuženega, zapreti? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

3

Ali bi morali ljubljansko osnovno šolo, kjer je zaposlena žena prvega obolelega z novim koronavirusom v Sloveniji, začasno zapreti? Medtem ko učiteljica znakov okužbe za zdaj ne kaže, prvi bris pa je bil negativen, nekateri strokovnjaki opozarjajo, da se lahko znaki okužbe z novim koronavirusom pokažejo tudi pozneje.

Prav tako bi lahko učiteljica virus prenašala, čeprav sama ne kaže znakov okužbe, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu. Za zdaj se ne ve niti, ali je bila v stiku z učenci in zaposlenimi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da naj bi se učiteljica izolirala takoj, ko je izvedela za moževo okužbo.

UKC Maribor
Novice Okuženi zdravnik iz Metlike v stiku z več kot 90 ljudmi. Zdravstveni dom zaprli. #video

Pristojni mirijo: Za šolo niso potrebni nobeni ukrepi

Potem ko so na NIJZ potrdili informacijo, da žena prvega okuženega z novim koronavirusom v Sloveniji dela v eni od osnovnih šol, se pojavlja vprašanje, ali je bila morda vseeno prenašalka virusa in ali je bila v stiku z učenci in drugimi zaposlenimi na šoli. Prvi bris, ki so ji ga odvzeli, je bil negativen, vendar testiranja takoj po stiku ne pokažejo, ali je šlo za prenos virusa.

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji se povečuje. Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet.


Na NIJZ in na ministrstvu za zdravje javnost mirijo, da se prenos novega koronavirusa ne zgodi tako enostavno. "Gospa je imela negativen bris, kar pomeni, da do tega trenutka ni bilo nobene nevarnosti, da bi okužbo kjerkoli pustila. Za šolo zato niso potrebni nobeni ukrepi," je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek.

"Za osebo, ki je okužena in ne kaže nobenih bolezenskih znakov, je pravzaprav zelo malo možnosti, da bi to okužbo lahko prenašala, ker viruse iz telesa pravzaprav izločamo ob kašljanju in kihanju," pa je dejal epidemiolog Zoran Simonovič.

Koronavirus Italija
Novice V Italiji za novim koronavirusom v enem dnevu umrlo 49 ljudi #video

Pečan: Ustvarjanje nepotrebne panike je zelo neproduktivno

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan si medtem ne želi, da bi se ponovile razmere z Osnovne šole 8 talcev v Logatcu. Tam so namreč nekateri starši začeli diskriminirati otroke, ki so bili med letošnjimi zimskimi počitnicami v tujini, kjer so odkrivali okužbe z novim koronavirusom. Paniko je zagnal eden od očetov.

Število okuženih z novim koronavirusom po svetu je preseglo število sto tisoč. Novinar: Denis Malačič/Video: Planet.


"To je bilo popolnoma neustrezno. Potem so zaradi takšnih intervencij začeli izločevati otroka iz skupine drugi otroci, kar je popolnoma nedopustno. Prepričan sem, da je v tem trenutku v Sloveniji zelo malo šol, kjer katera od družin ni bila na smučanju v Italiji ali pa so bili med počitnicami na potovanju še kje drugje. Ustvarjanje nepotrebne panike je zelo neproduktivno," pravi Pečan.

Toskana. Siena.
Novice Turistične agencije: Obvestilo o potovanjih lahko pomeni stečaj vseh agencij
Ne spreglejte