Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 16.31

8 let

Beli sodniški stavki se je pridružilo okoli 72 odstotkov sodnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Beli sodniški stavki, ki se je začela danes, se je po podatkih stavkovnega odbora slovenskih sodnikov pridružilo okoli 72 odstotkov sodnikov.

Stavkovni odbor je po besedah predsednice odbora Janje Roblek pripravljen na pogajanja z vladno stranjo, vendar zaenkrat pri svojih zahtevah še ne namerava popuščati. Podpisi podpore stavki še prihajajo Roblekova je pojasnila, da podpisi podpore stavki še prihajajo. Ob tem je priznala, da je v primerjavi s tridnevno opozorilno stavko nekaj upada pri podpori stavki, vendar so s tem računali, glede na to, da so sodnike pozvali k odpovedi pogodb o dodatnem delu. Podpora stavki je po njenih besedah nekoliko nižja, saj si lahko sodniki z dodatnim delom izboljšujejo svoj finančni položaj. "Gre za deviacijo, za anomalijo sistema," je dodala. Brez vabila za pogajanja Stavkovni odbor po besedah predsednice stavkovnega odbora še ni dobil ponudbe vlade in tudi ne vabila na pogajanja. Seznanili pa so jih, da bo minister za javno upravo Gregor Virant v četrtek nastali položaj predstavil tudi sindikatom javnega sektorja. Minister želi namreč slišati tudi njihovo oceno nastalega položaja oziroma preveriti, ali obstaja manevrski prostor za popravek osnove fiksne plače sodnikov na način, ki ne bi sprožil zahtev s strani drugih sindikatov.

"Ni razloga za popuščanje"

Zaenkrat po njenih besedah ni nobenega razloga za popuščanje, še zlasti po tem, ko je bila objavljena kolektivna pogodba za javni sektor, iz katere so razvidne razvrstitve v drugih poklicnih skupinah. "S tem se jasno vidi, kako je sodstvo podcenjeno in da drugi dve veji oblasti omalovažujeta sodstvo in si ga želita podrediti," je ocenila Roblekova.

"Prizadevanja uperjena predvsem v zaščito pravne države" "Dejstvo je, da sta drugi dve veji oblasti dolžni izpolniti odločbo ustavnega sodišča in tokrat smo sodniki odločeni vztrajati pri svojih zahtevah do njihove izpolnitve," je poudarila Roblekova. Ob tem je pojasnila, da so njihova "prizadevanja uperjena predvsem v zaščito pravne države, torej za izpolnjevanje odločb ustavnega sodišča".

Virant ni tisti, ki bi lahko o normi kompetentno odločal Glede Virantove ugotovitve, da je sodniška norma prenizka, pa Roblekova meni, da Virant ni tisti, ki bi lahko o tem kompetentno odločal. "Že to je sramota, da je intelektualno delo - kar sodniško delo nedvomno je - normirano," je poudarila in dodala, da je na nekaterih področjih tudi pričakovani obseg dela težko doseči. Pri tem je omenila pomembnejše kazenske in pravdne gospodarske zadeve.

Sodniki so se "iskreno trudili"

Sodniška stavka se bo po besedah predsednice stavkovnega odbora nadaljevala tudi po sodnih počitnicah, ki so med 15. julijem in 15. avgustom, če prej z vlado ne dosežejo dogovora. Prepričana je, da na strani sodnikov v primeru nespoštovanja odločbe ustavnega sodišča ne more biti niti moralne zaveze več za delo preko zmožnosti. Po njenih besedah so se sodniki "iskreno trudili, ker se zavedajo svoje odgovornosti, vendar to ne gre v nedogled".

Ocenila je, da stavka kratkoročno ne bo povzročila velikega upada rešenih zadev na sodiščih, vendar pričakuje, da se bo upad zagotovo poznal ob koncu leta. "Če bomo sodniki delali tako, kot smo se zavezali s podpisom sklepa o stavki, potem bo to pomenilo okoli 30 odstotkov manj rešenih zadev v letu, kot bi jih sicer lahko bilo," je še pojasnila Roblekova.

Ne spreglejte