Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2008,
15.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2008, 15.10

8 let

Barbara Brezigar: Tožilci podatkov in dokumentov niso posredovali javnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za STA je spregovorila o aferi z javnim razpisom za izgradnjo letališkega stolpa in zapletu z državnim tožilcem Boštjanom Penkom.

Barbara Brezigar je generalna državna tožilka od aprila 2005. Pred tem je več let delala kot državna tožilka, nazadnje pa je bila nacionalna predstavnica Slovenije v stalnem organu EU za pravosodno sodelovanje Eurojust. Policija in državno tožilstvo sta pred nedavnim izvedla skupno akcijo, v kateri je bila odvzeta prostost nekaterim direktorjem gradbenih podjetij in drugim, bile so opravljene številne hišne preiskave in podobno. Koliko časa so trajale priprave na samo akcijo? Predkazenski postopek je potekal več mesecev. Sama pa sem bila z zadevo seznanjena le v grobem. Tudi ni nobene potrebe, da bi o tem vedela kaj več. Kako sta policija in tožilstvo sploh prišla do podatka, da gre pri javnem razpisu za gradnjo stolpa nekaj narobe? O vsebini zadeve kot generalna državna tožilka ne bom govorila. Zadeva je v fazi sodne preiskave, ki bo pokazala, ali ima tožilec osnovo za nadaljevanje postopka in tudi sicer ni primerno govoriti o vsebini zadeve. Tudi ko je to primerno, je edino državni tožilec, ki zadevo obravnava, tisti, ki lahko da relevantne informacije o zadevi.

Kmalu po aretacijah so se v javnosti pojavili nekateri podatki, ki naj bi jih policija pridobila med samo preiskavo. Na tožilstvu naj bi po poročanju nekaterih medijev napovedali preiskavo, ki naj bi pokazala, ali so podatki morebiti v javnost prišli s tožilstva. Je preiskava že kaj ugotovila?

Nobene preiskave nismo napovedali. Dejstvo je, da tožilci podatkov in dokumentov niso posredovali javnosti. Novinarji pa sami najbolje vedo, kje so jih dobili.

Podatki, ki so bili objavljeni, naj ne bi bili enaki tistim v zahtevi za preiskavo, pa vseeno, menite, da bi lahko objava takšnih podatkov kakor koli ogrozila nadaljnje sodne postopke?

Res je. Izvod zahteve za preiskavo, ki se je znašel na TV ekranih, ni tožilski izvod. O sami vsebini podatkov, ki naj bi prišli v javnost, pa ne vem, kakšni so. Z vsebino spisa nisem seznanjena in zato tudi ne morem reči, ali so pravi ali ne.

Imata tožilstvo in policija kljub vsemu po vašem dovolj trdne dokaze, da bodo prijeti na koncu tudi obsojeni? Sama se v oceno dokazov ne spuščam. Če bodo zadoščali, bo prav gotovo vložena obtožnica.

Nedavno ste se odločili, da boste tožilskemu svetu predlagali umik višjega državnega tožilca Boštjana Penka iz posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala, kar je tožilski svet tudi sprejel. V obrazložitvi za svoj predlog ste poleg napačnega vodenja zadeve Orion navedli tudi druge razloge. Lahko poveste še kakšnega?

Za tak predlog sem se odločila skladno z zakonom in svojimi pristojnostmi. To sem storila potem, ko je postalo poročilo o pregledu dvoletnega dela članov skupine dokončno. Naj povem tisto, kar smo sicer že sporočili javnosti, namreč, da je pri tem šlo za pregled celotnega dela in ne le zadeve Orion.

Je Penko pri pregledu uspešnosti svojega dela kaj odstopal od ostalih tožilskih kolegov? Glede na rezultate pregleda je bil podan le predlog za njegov odpoklic iz skupine.

So bili razlogi za vaše predloge tudi osebne zamere, kot namigujejo nekateri mediji. Kako sta sodelovala sicer? Moj odnos do vseh državnih tožilcev je korekten in utemeljen ter v pristojnostih generalnega državnega tožilca. Kolegom vedno stojim ob strani in jih podpiram pri dobrem delu, zato osebne zamere ali kakšne druge emocije tu nimajo mesta.

Maja lani je posebna vladna skupina, ki je raziskovala razmere na Sovi, izdelala vrsto poročil, ki jih je poslala tudi na vrhovno državno tožilstvo s prošnjo, naj preuči morebitne kazenske odgovornosti posameznikov pri delovanju agencije. Ste dokumente morebiti preučili oziroma kako je na splošno s to zadevo?

Vložili smo eno obtožnico in nato v tej isti zadevi namesto obtožnice zahtevo za preiskavo. Naj povem, da nam je to naročilo sodišče, ki je obravnavalo ugovor obdolženca zoper obtožnico.

Tožilstvo sicer še kaj dela na teh zadevah?

Kar se tiče omenjene zahteve za preiskavo, bo tožilstvo, ko bo dobilo vrnjen spis s sodišča, o zadevi odločalo naprej. Ostalo pa je še v pristojnosti policije.

Kako sicer ocenjujete uspešnost dela tožilstva?

Ocenjujem, da so državni tožilci svoje delo v preteklem letu v večjem delu dobro opravili. Dejstvo je, da neuspehi, ki praviloma niso le rezultat dela tožilcev, veliko bolj odmevajo kot uspehi, kar pa ne pomeni, da tožilci delajo slabo.

Kaj sicer glede uspešnosti kaže sama statistika?

Celotna analiza sicer še ni opravljena, prve ocene statističnih podatkov pa kažejo, da so tožilci v letu 2007 opravili ogromno dela in bili pri tem tudi uspešni.

Ne spreglejte