Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 2. 2015,
13.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Banka Slovenije SDS NSi

Petek, 13. 2. 2015, 13.09

7 let, 12 mesecev

Banki Slovenije Cerarjevi zaupajo. Janša bi sprožil preiskavo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko je vlada poslala pomirjujoče sporočilo o ravnanjih Banke Slovenije pri ukrepih za sanacijo bank, pa se v DZ razčiščevanje dogajanja šele dobro začenja. Dvomi med poslanci se niso polegli.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec pa je uvodoma povedal, da je lahko motiv za to, kar se o tem v zadnjih dneh navaja v medijih, to, da se prepreči ali zaustavi privatizacijo bank. To pa je po njegovem za državo lahko zelo slabo. Pozval je k uvedbi neodvisne revizije.

Guverner težko razume tiste, ki govorijo, da smo leta 2013 dali preveč denarja v banke "Tu tiči velika nevarnost, v kateri se lahko v tem trenutku znajde Slovenija," je menil in pojasnil: "Pred sanacijo bančnega sistema leta 2013 so bili donosi na slovenske obveznice blizu sedmih odstotkov. S tem je bila onemogočena možnost vzdržnega zadolževanja države. Po vrnitvi zaupanja v bančni sistem pa so donosi zgodovinsko prvič pod donosi italijanskih in španskih obveznic."

Guverner je iztočnico predsednika komisije Andreja Širclja (SDS), ki je parafraziral njegovo izjavo konec leta 2013, da je Slovenija "zares odplačala račune za preveč poceni in zastonjskih kosil", potrdil. "Slovenske banke so danes dovolj kapitalizirane, varne in imajo dovolj likvidnosti," je zagotovil.

Guverner težko razume tiste, ki govorijo, da smo leta 2013 dali preveč denarja v banke. "Denar smo vplačali zato, da imamo še vedno slovenske banke. Tega pa niso dale nikamor in je še vedno tam," je povedal in dodal, da so prav zato banke danes sposobne kreditirati in s tem spodbuditi gospodarsko rast, kar pa ni naloga Banke Slovenije. Če bi bila, bi se lahko ponovile napake iz preteklosti, je posvaril.

NSi je poslanske skupine pozvala k podpisu zahteve za izredno sejo na temo domnevnega prirejanja bilanc slovenskih bank s strani Banke Slovenije. V NSi odziv na predlog za sklic izredne seje DZ glede ravnanj Banke Slovenije pričakujejo do torka, večina poslanskih skupin pa je predlogu že izkazala naklonjenost.

Tudi prvak SDS Janez Janša je v izjavi novinarjem v DZ zagotovil, da bodo v stranki podprli vse ukrepe v smislu razčiščenja tega stanja. "A težava se ni skotila v času tega mandata, pač pa je bila Banka Slovenije že od samega začetka neka sveta krava - pod vsemi guvernerji -, ki se je izogibala vsakemu nadzoru," je bil oster Janša.

Vlada: Za zdaj ni razlogov za dvom v pravilnost ravnanj Banke Slovenije Tako je po Janševih besedah potrebna tudi resna parlamentarna preiskovalna komisija, ki bo šla v globino in bo pogledala delovanje centralne banke od samega začetka tranzicije naprej. Janša upa, da bodo tudi ostale poslanske skupine tak predlog podprle.

Vladni predstavniki - podpredsednik vlade Boris Koprivnikar, prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan - so sicer po četrtkovi seji vlade dejali, da glede na informacije finančnega ministra Dušana Mramorja in državne sekretarke Mateje Vraničar za zdaj ni razlogov za dvom v pravilnost ravnanj Banke Slovenije, vendar pa v vladi kljub temu zahtevajo več informacij.

"O poteku sanacije bank vemo premalo" Poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je v izjavi novinarjem izpostavil dvom o ustreznosti dokapitalizacije in pravilnosti postopka, zaradi katerega je treba po njegovih besedah to vprašanje razčistiti.

Gantar je sicer poudaril, da ne gre za obtoževanje kogarkoli, a o poteku sanacije bank po njegovih besedah vedo premalo. Upa, da bodo odgovorni poslance prepričali podobno kot vlado, torej, da je bilo vse zakonito in brez dogovorov v ozadju. "V nasprotnem primeru bodo težave," je posvaril.

Tako je po njegovem mnenju edino korektno tudi razkritje metodologije za ugotavljanje bančne vrzeli. Ob tem je izpostavil že siceršnje pomisleke ob tem, da so za Slovenijo veljali drugačni kriteriji kot za nekatere druge države.

Logična posledica je tudi predlog DeSUS za zaustavitev postopkov prodaje NKBM, je spomnil Gantar. Po njegovih besedah je bilo namreč veliko stališč, da je bila banka preveč dokapitalizirana.

Tako zagotavlja, da bodo poslanci DeSUS prispevali tudi podpise za sklic izredne seje DZ glede postopkov za sanacijo bank, ki jo predlaga NSi. "Preprosto ne sme biti dvoma, šlo je za več kot pet milijard davkoplačevalskega denarja," je spomnil Gantar in dodal, da bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti terjali odgovornost vpletenih.

Poslanci SD preiskovalni komisiji ne bodo nasprotovali Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem v DZ zagotovil, da bodo poslanci SD prispevali podpise za sklic izredne seje na to temo. Preiskovalni komisiji, ki jo napoveduje SDS, sicer ne bodo nasprotovali, a Han meni, da te do zdaj niso obrodile pravih sadov.

Sam se zavzema za razkritje metodologije za izračun bančne luknje. Če se bo osrednja banka izgovarjala, da ji zakon tega ne omogoča, pa je Han pripravljen podpreti spremembo zakonodaje. "Sicer bomo imeli preiskovalno komisijo, na kateri se bo osrednja banka izgovarjala na člene v zakonu," je pojasnil vodja poslancev SD.

Poudaril je še, da je pred časom dobronamerno verjel, da je treba banke dokapitalizirati po takšnem sistemu, kot ga je predlagala Banka Slovenije. Zdaj pa ga ti isti ljudje ob pojavu določenih informacij ne prepričajo, je dodal.

Ne spreglejte