Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2008,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2008, 10.51

8 let

Bajuk za Večer: Ko jim zaupam svojo plačo, me zelo čudno gledajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finančni minister Andrej Bajuk se počuti "zelo revnega, ker nimajo ministri nikjer, tudi tisti iz drugih držav v tranziciji, tako nizke plače, kot jo imamo mi".

Minister za finance Andrej Bajuk je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Večer na vprašanje, kako se počuti s svojo ministrsko plačo med kolegi v Svetu EU za ekonomske in finančne zadeve (Ecofin), dejal, da ga, ko jim zaupa svojo plačo, "zelo čudno gledajo". Normalno je, da ministri dobijo 8000 evrov in več, je dejal. Minister Bajuk je januarja letos dobil mesečno plačo 5.268,69 evrov. "Zavedam se kje živim" Na vprašanje, ali je nezadovoljen s svojo plačo, pravi, da tega ni rekel in da se zaveda, kje živi. "In vem, da v času približevanja razviti Evropi in njenim standardom ne moremo pričakovati, da bodo le nekateri živeli veliko bolje od drugih. Normalno je, da si te čase delimo."

"Naša kupna moč se približuje evropskemu povprečju" Slovenske plače po Bajukovih besedah še vedno močno zaostajajo za plačami evropskih sosedov. "In čeprav se sosedom v razvitosti približujemo hitreje, kot smo pričakovali in načrtovali, smo še daleč od njihovih plač. Drži pa, da se približuje evropskemu povprečju naša kupna moč," je dejal.

"Razlik se ne da spremeniti čez noč" Ob tem je dodal, da se tega, da so v evrih razlike v plačah še zelo velike, ne da spremeniti čez noč. "Pomembno je, da je Slovenija ustvarila možnosti, da se v zadnjih letih Evropi približujemo hitreje," meni minister, ki ocenjuje, da ima Slovenija ekonomijo, ki je realna in deluje pozitivno. "Lani smo izvozili več kot 70 odstotkov vsega, kar pomeni, da smo bili z več kot dvema tretjinama ustvarjenega bruto domačega proizvoda konkurenčni."

"Dvig cen nafte bo dolgoročen" Glede cen nafte in derivatov minister pravi, da je bistveno spoznanje, da bo dvig teh cen dolgoročen. "Kadar pride v gospodarstvu do spremembe v strukturi relativnih cen, pa je treba dopustiti, da cene odigrajo svojo vlogo in se gospodarstvo prilagodi. Začasna odpoved DDV ni rešitev. Svet se bo moral soočiti s tem, da bo cena nafte in derivatov krepko višja kot pred letom dni in da bo tako tudi ostalo."

"Preostane nam samo varčevanje in premislek" Na vprašanje, kaj preostane, dodaja, da samo varčevanje in razmislek, "ali lahko še naprej ravnamo, kot smo". Če bi se svet pravočasno zavedel vseh omejitev, bi prav gotovo že imeli primerne tehnološke rešitve, je še dejal.

"Davčnih odgovorov ne bo" Ali bodo predsedniki držav pod pritiskom množic, ki ne zmorejo več teh cen nafte, najavili znižanje minimalnih trošarin, minister, odgovarja, da odgovorov iz davčnega arzenala ne bo, saj sta tudi skupina G8 ter snidenje finančnih ministrov Azije in Evrope zavzela enako stališče kot Ecofin.

"Pomagali bomo" Ob tem je pojasnil, da so finančni ministri predlagali, da bi to obdobje draginje premostili tako, "da z javnimi sredstvi pomagamo ljudem v socialni stiski, prevoznikom pa z neposrednimi podporami do tehnološko drugačnih vozil. Podobno bo treba pomagati ribičem."

"Evropska kmetijska politika bo veliko bolj tržna" V zvezi z drago hrano in kmetijskimi subvencijami pa je povedal, da je na mizi predlog Evropske komisije za spremembo politike. "Veliko bolj tržna bo, saj medtem ko vlada v svetu lakota, Evropa ne more vztrajati pri sistemu, po katerem se kmetom plačuje, da ne bi pridelali preveč hrane."

"Ne bom kandidiral v Ribnici" Bajuk je sicer potrdil, da bo kandidiral na jesenskih državnozborskih volitvah. Prepričan je, da imata "tako vlada kot moja stranka kaj pokazati in smo zato lahko deležni še dodatnega zaupanja. Trdo smo delali in rezultati so pozitivni." Pri tem še ne more povedati, kje bo kandidiral, vsekakor pa ne v Ribnici, kot se govori.

"Pogovorov s Simičem še nisva končala" Glede odločitve, da se je generalni direktor davčne uprave Ivan Simič menda odločil, da bo odstopil, pa Bajuk pojasnjuje, da sta imela več pogovorov in jih še nista končala. "Rad bi povedal, da sem zelo zadovoljen z njegovim delom in ima mojo polno podporo. Pogovori še tečejo. Če bo prišlo do kakšne določitve, bom takoj obvestil javnost."

Ne spreglejte