Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 10. 2014,
10.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pošta Slovenije

Četrtek, 2. 10. 2014, 10.18

7 let, 12 mesecev

Ameriški fotograf: Na slovenskih znamkah je brez dovoljenja uporabljena moja fotografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekaj dni po tem, ko je Pošta Slovenije predstavila štiri nove znamke z živalskimi motivi, je znamka z motivom dolgokrilega netopirja vznemirila ameriškega fotografa Steva Bourna.

Za avstralski spletni medij ABC je zatrdil, da je na znamki uporabljena računalniško predelana njegova fotografija, ki jo je posnel pred skoraj desetimi leti. Bourne je bil osem let upravljavec avstralskega nacionalnega parka in tamkajšnjih podzemnih jam Naracoorte, v tem času pa je kot fotograf izkoristil priložnost in posnel na tisoče fotografij jamskega sveta.

Kot je povedal za avstralsko spletno stran, je bil zelo presenečen, ko je pred dnevi od nemškega filatelista in biologa prejel dokaz o domnevni kraji intelektualne lastnine v majhni evropski državici 14 tisoč kilometrov daleč. "Ne gre za denar, gre za priznanje avtorstva," je pripomnil.

Pošta v zvezi s tem primerom ni prejela nobene pritožbe "Zadeva je bizarna. Spraševal sem se, zakaj bi v Sloveniji vzeli mojo fotografijo," je še povedal in poudaril, da gre preprosto za to, da je on avtor fotografije in da si za svoje trdo delo zasluži več zaslug.

Na Pošti Slovenije so pojasnili, da za vsako znamko, ki jo izdajo, pred tem pridobijo potrebna soglasja, dovoljenja in izjave oblikovalcev o avtorstvu. Tudi v tem primeru so od oblikovalca znamke Edija Berka v skladu s pogodbo o naročilu avtorskega dela pridobili vsa potrebna soglasja.

"Iz njegove zavezujoče izjave izhaja, da je oblikovalec avtor tako oblikovanja kot ilustracije znamke ter da pri oblikovanju znamke ni uporabil fotografij oziroma so bile te samo izhodišče za pripravo ilustracij," so pojasnili na Pošti, kjer sicer v zvezi s tem primerom niso prejeli nobene pritožbe ali morebitnega odškodninskega zahtevka.

Fotograf bi bil zelo vesel potovanja v Slovenijo V vsakem primeru bodo na Pošti Slovenije glede avtorstva od oblikovalca zahtevali in pridobili dodatna pojasnila ter v primeru kakršnihkoli ugotovitev o nepravilnostih ustrezno ukrepali, so dodali.

Z razcvetom interneta so fotografi že zdavnaj izgubili nadzor nad svojimi izdelki, zato se pogosto zgodi, da so njihove fotografije s pomočjo računalniških programov predelane in uporabljene brez njihovega dovoljenja.

Bourne je v vsem skupaj našel tudi kanček humorja in dejal, da se ne namerava lotiti sodnega boja za svojo pravico s slovenskim podjetjem. "Bi bil pa zelo vesel potovanja v Slovenijo. Tam imajo neverjetno lepe jame," se je pošalil.

Ne spreglejte