Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
21.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osnovna šola srednja šola

Torek, 11. 2. 2014, 21.03

8 let

Ali vaš otrok obiskuje eno izmed najuspešnejših šol v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dolgo nedostopne podatke o uspešnosti naših otrok na nacionalnih preverjanjih znanja in maturi je obdelala raziskovalna skupina in oblikovala lestvici najuspešnejših slovenskih šol. Je vaša med njimi?

Podatki o uspešnosti slovenskih osnovnih in srednjih šol na nacionalnih preverjanjih znanja in na maturi so bili javnosti dolgo skriti. Zato se je raziskovalna skupina na fakulteti Alma Mater Europaea pod vodstvom profesorja Jurija Toplaka odločila, da te podatke razkrije in ustvari lestvico. V postopku pri informacijskem pooblaščencu in po odločbi upravnega sodišča so pridobili podatke od Državnega izpitnega centra (RIC), jih obdelali ter oblikovali lestvico najuspešnejših osnovnih in srednjih šol.

Lestvica stotih najuspešnejših osnovnih šol je bila narejena na podlagi nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), ki se izvaja ob koncu šestega in devetega razreda, lestvica najuspešnejših slovenskih gimnazij in drugih srednjih šol pa je bila narejena na podlagi rezultatov mature. Ob tem sicer avtorji lestvice izpostavljajo, da sta oba seznama šol odraz uspešnosti šol na NPZ in maturi, kar ni nujno tudi odraz kakovosti šol. Šola, ki je najuspešnejša na NPZ ali na maturi, torej ni nujno tudi najboljša osnovna šola ali najboljša gimnazija.

Najuspešnejše osnovne šole Lestvica najuspešnejših osnovnih šol je trenutno še začasna, saj so podatki pomanjkljivi. Kot so v sporočilu za javnost pojasnili na fakulteti Alma Mater, so podatki o uspehu sicer javni, vendar je Državni izpitni center (RIC) dostop do teh podatkov onemogočal. Tisti starši, ki so jih želeli videti, so jih dobili šele po sodbi sodišča, do zdaj pa so prejeli le delne podatke. Pri tistih šolah, kjer so podatki pomanjkljivi, je še posebej velika verjetnost, da bo ob dopolnitvi podatkov nastala sprememba položaja na lestvici.

Število točk posamezne šole predstavlja uspeh šole na NPZ v zadnjih treh letih.

Za razlago dosežkov je pomembno upoštevati tudi: - opravljanje NPZ za učence 6. razreda je bilo do leta 2013 prostovoljno, - nekatere šole imajo majhno število učencev, kar lahko vpliva na povprečne ocene.

V marcu 2014 bo na spletni strani Alma Mater objavljena dopolnjena lestvica Slovenske osnovne šole.

Najuspešnejše srednje šole Lestvica najuspešnejših srednjih šol je nastala na podlagi rezultatov mature, v zadnjih treh letih. Število točk šole predstavlja uspešnost posamezne šole.

Lestvici bosta vsako leto posodobljeni Kot so izpostavili avtorji obeh lestvic, so pokazatelji kakovosti posamezne šole, tako osnovne kot srednje, zelo različni, saj je kakovost šole odvisna od različnih faktorjev. Med drugim se tako kakovost šol kaže tudi v napredku učencev od začetka do konca šolanja na neki šoli. Vseh teh faktorjev kakovosti ta raziskava in lestvica ne upoštevata.

Visoka uvrstitev posamezne šole na lestvici tako pomeni le, da gre za najuspešnejše osnovne šole oziroma srednje šole na nacionalnem preverjanju znanja oziroma maturi, po podatkih, ki jih je posredoval Državni izpitni center.

Člani raziskovalne skupine verjamejo, da je prav, da imajo starši in otroci čim več informacij, na podlagi katerih se lahko odločijo o vpisu v šolo. Kot zanimiva podatka so izpostavili, da sta med prvimi štirimi gimnazijami dve škofijski in dve državni ter da so med osnovnimi šolami ogromne razlike. "Najslabši učenci enih šol so boljši pri NPZ od najboljših učencev drugih šol," so navedli.

Tako lestvica osnovnih kot srednjih šol bo vsako leto posodobljena, so še sporočili s fakultete.

Ne spreglejte