Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
18.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

6

Natisni članek

tovarna sladkorja Ormož Lucijan Bembič

Torek, 29. 3. 2016, 18.56

6 let, 7 mesecev

Ali nihče ne bo odgovarjal za izgubljenih slabih devet milijonov evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

6

Lucijan Bembič | Foto STA

Foto: STA

Na ministrstvu za pravosodje so z začudenjem sprejeli pojasnilo disciplinske tožilke državnega pravobranilstva, da za uvedbo disciplinskega postopka zoper pravobranilca Lucijana Bembiča ni ustrezne pravne podlage.

Za uvedbo disciplinskega postopka po oceni pravosodnega ministrstva obstaja izrecna pravna podlaga v zakonu o pravobranilstvu, in sicer v njegovem 63. členu. To potrjuje tudi dozdajšnja praksa, so zapisali v izjavi za javnost.

 

Leta 2007 je bil tako na zahtevo takratnega pravosodnega ministra uveden disciplinski postopek, zanimivo pa je, da je bil generalni državni tožilec takrat prav Lucijan Bembič, so spomnili.

 

Vsekakor pa bi stališče, da za disciplinski postopek na državnem pravobranilstvu ni pravnega temelja, pomenilo, da ni mogoče ugotavljati, kaj šele uveljavljati kakršnekoli delovnopravne odgovornosti za državne pravobranilce. To pa je povsem nesprejemljivo s sistemskega vidika, še posebej za organ, ki ima takšne pristojnosti kot državno pravobranilstvo, navajajo na ministrstvu.

Slovenija mora zaradi prepozne vložitve tožbe vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Evropske komisije. | Foto: STA , Slovenija mora zaradi prepozne vložitve tožbe vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Evropske komisije. Foto: STA ,

Zaradi dva dneva prepozno oddane tožbe Slovenija ob 8,7 milijona evrov

Ministrstvo za pravosodje bo zato "ocenilo pravne možnosti, da vendarle pride do ugotavljanja odgovornosti v tem primeru", sploh glede na to, kakšne finančne posledice za Slovenijo ima opustitev dolžnega ravnanja državnega pravobranilca.

 

Vlada je februarja lani državnemu pravobranilstvu podala usmeritve za ničnostno tožbo na Sodišču EU zoper sklep Evropske komisije, da mora Slovenija vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož. Tožba, za pripravo katere sta bila na voljo dva meseca, je bila oddana dva dneva prepozno, zato jo je sodišče zavrglo.

 

Disciplinska tožilka na državnem pravobranilstvu je, kot je danes prvi poročal Radio Slovenija, zavrnila zahtevo Klemenčiča za uvedbo disciplinskega postopka proti Bembiču. Zakon o državnem pravobranilstvu namreč po njeni oceni ne določa, po katerem postopku se disciplinski postopek vodi.

Ne spreglejte