Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
10.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

analiza Alenka Bratušek Jean-Claude Juncker Miro Cerar Peter Vilfan Jani Möderndorfer Zoran Janković

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 10.05

7 let, 12 mesecev

Alenka se oklepa položaja – za koga je to še novica?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vzorec se ponavlja. Nekdanja predsednica vlade ni vzela lekcije iz zgodbe o neuspešnem naskoku na komisarski stolček. Alenka Bratušek bo kljub morebitni zmagi v stranki na koncu spet poražena.

Preživetveni nagon predsednice Zavezništva AB je neverjeten. To je Alenka Bratušek dokazala že pred julijskimi državnozborskimi volitvami. V kampanji ji je z igranjem na ženske note in s populistično zaustavitvijo privatizacije, ki jo je kot predsednica vlade podpirala, uspelo stranko pripeljati v parlament skozi šivankino uho.

Žrtveno jagnje, ki se ni smililo nikomur Tudi njeni najožji sodelavci dolgo niso vedeli, da bo kandidirala za komisarko. Dolgo se je zdelo, da ji bo uspelo, ker je bila predsednica vlade, ker je ženska in liberalka, kot je dejal Jean-Claude Juncker.

Prepričanost v uspeh in aroganca sta jo pokopala, ko so okoliščine – nenaklonjeni novi predsednik vlade Miro Cerar in evroposlanci, javnomnenjski pritisk in iskanje žrtvenega jagnja v Evropskem parlamentu – zrušile njeno kandidaturo.

Ne zna igrati šaha Bratuškova ni šahistka, ni preigrala še kakšne druge otvoritve in nadaljevanja partije v nacionalni politiki. S komisarsko kandidaturo si je zaprla pot v koalicijo, s štirimi poslanskimi mandati pa stranka, ki bi jo lahko preimenovali v Zavezništvo za Alenko Bratušek, na slovenski politični sceni igra vlogo kmeta na šahovnici.

Osamljena poslanka Zdaj, ko so iz nje začeli izstopati pomembni člani, kot so poslanec Peter Vilfan, predsednik sveta ZaAB Stojan Pelko in nekdanja poslanka Maja Dimitrovski, se lahko celo zgodi, da bo Bratuškova v parlamentu ostala sama.

Če bi se Vilfanu z izstopom iz stranke pridružila vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer in poslanka Mirjam Bon Klanjšček, bi lahko ti trije poslanci ob izstopu iz poslanske skupine ZaAB ustanovili celo poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Prerivajo se brez novega vodje Alenka Bratušek ima pred današnjo sejo sveta, ki naj bi razpravljal tudi o prihodnosti ZaAB, v znotrajstrankarskem prerivanju pomembno prednost. Pravega naslednika na čelu stranke nima in na to karto spretno igra.

Poleg tega je predsednica ZaAB po poročanju nekaterih medijev poskrbela za to, da je svet razširila z imenovanjem njej naklonjenih vodij programskih odborov stranke in si tako zagotovila večino v svetu. Ta organ lahko sicer po statutu ZaAB zahteva glasovanje o zaupnici predsednici stranke. O razrešitvi predsednice odločajo vsi člani stranke.

Zoki jo prehiteva po desni Po tem, ko se je Miro Cerar dal krstiti za liberalca, je vprašanje, zakaj bi volivci še volili liberalno ZaAB, sploh po polomu na komisarskem zaslišanju Bratuškove, po katerem je podpora stranki strmoglavila. Zadnja javnomnenjska raziskava Dela ji je namerila 1,1 odstotka glasov. Prehitela jo je celo Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića.

Dve Pirovi zmagi Alenka Bratušek je 26. aprila izgubila v kongresni volilni tekmi z Jankovićem za vodenje Pozitivne Slovenije. Dobra dva meseca pozneje ji je uspelo priti v parlament. V Bruslju je 6. oktobra padla na komisarskem zaslišanju. Zdaj se ji obeta zmaga v boju za vodenje stranke. A lahko se zgodi, da bo to še druga Pirova zmaga, ker bodo v stranki ostali le še verniki Alenke Bratušek.

Za koga je novica, da se Alenka oklepa položaja? Morda le še za njo.

Ne spreglejte