Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 7. 2014,
20.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek

Nedelja, 6. 7. 2014, 20.15

8 let

Alenka Bratušek: Pred enim letom ni bilo junaka, ki bi sedel na mesto predsednika vlade (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Težko rečem, da živimo bolje. Marsikateri parameter kaže, da živimo bolje. Se pa zavedam, da vsega tega, kar se kaže v številkah, ljudje še ne čutijo," je povedala Alenka Bratušek.

Ankete kažejo, da je stranka Alenke Bratušek na robu vstopa v parlament. "Ankete nam v zadnjem času kažejo, da smo kar nekaj nad pragom. Ampak ankete so nekaj. Prepričana sem, da si volivci želijo moderno državo in da bo rezultat ZaAB dober," pravi Bratuškova.

Pred enim letom ga ni bilo junaka, ki bi v tistih najtežjih in najbolj kritičnih časih upal zbrati pogum in bi sedel na mesto predsednika vlade ter izpeljal naloge. Danes, ko je položaj precej lažji, je takih junakov precej, pojasnjuje Bratuškova in dodaja: "Če sama ne bi zbrala poguma, bi danes trojka govorila, kaj moramo narediti."

"Vem, da ljudje še ne čutijo vsega, kar smo lani naredili. Če bi naše lansko delo opravljal kdo drug, na primer trojka, bi bilo brezposelnih še več, pokojnine bi bile nižje … V Španiji je 50 odstotkov brezposelnih in to je posledica trojke, ki jo je klical moj predhodnik."

Očitek Zorana Jankovića, da je izvajala program Janeza Janše "To so njegove besede. Vse bi bilo drugače, če bi Janković po volitvah znal sestaviti koalicijo in ne bi dopustil, da Janša pride na oblast. Slovenija je bila po letu vladanja Janše na kolenih," odgovarja Bratuškova.

Glede privatizacije pa Bratuškova pravi, da je tudi Janković še nekaj časa nazaj govoril drugače: "Sama nisem za popolno privatizacijo, še manj pa za razprodajo našega premoženja. Za vsako podjetje je treba najti strateškega partnerja, da bo podjetju omogočil razvoj. Pripraviti moramo strategijo in jasno povedati, katera so podjetja, panoge, ki jih ne bomo res nikoli prodali. Treba je napisati strategijo, ki bi v DZ dobila čim širšo podporo, saj gre za premoženje vseh državljanov."

Bratuškova o privatizaciji Že v pogojih prodaje za vsa podjetja, ki so v tem trenutku v postopkih prodaje, piše in obstaja jasna dikcija, da lahko kadarkoli prodajalec ustavi postopek prodaje, pravi Bratuškova, in kot "premierka sem dolžna ščiti interes državljanov".

Dodaja še, da so preostalih v predvolilnem boju polna usta, da tega in onega ne bodo privatizirali. "Zdaj bodo imeli priložnost, potrebovali pa bodo pogum in svoje odločitve bodo morali zagovarjati," pravi.

Bratuškova še dodaja, da je Mercator prodala Janševa vlada leta 2005, saj "Mercatorja letos ni prodajala vlada in Alenka Bratušek ni imela pravice posegati". "SDH pa upravlja državno premoženje in moja dolžnost je, da ščitim interese državljanov," je dodala.

Na vprašanje, ali bo nižjo kupnino za Telekom (zaradi odločitve o "zamrznitvi" privatizacije) krila iz svojega žepa, je odgovorila, da je treba iskati strateške partnerje.

Je kakovost zdravstva padla? Bratuškova pravi, da pri izbiri ministrov ni imela najbolj srečne roke, izpostavila je predvsem Tomaža Gantarja. "Reforme se res nismo lotili, naredili pa smo nekaj majhnih korakov v pravo smer, kot so skupna javna naročila, kjer se kažejo konkretni prihranki. Končujejo se pogajanja glede povečanja števila zdravnikov na primarnem nivoju, za kar nekaj investicij smo našli denar …" nadaljuje in dodaja, da težko sprejme kritiko, da ni bilo nič narejeno.

Prav tako je prepričana, da kakovost zdravstva ni padla, saj so ljudje v zdravstvu zelo dobro usposobljeni: "Od pacientov sem o ljudeh, ki delajo v zdravstvu, slišala same lepe besede. Vedno se bom zavzemala za javno zdravstvo. Zdravstvo je dobrina, ki mora biti dostopna vsem."

Nekaj vprašanj Alenki Bratušek O tem, da ima agresivno kampanjo. To je samo vaš občutek. Vsako mojo potezo ocenjujejo kot predvolilno.

O njenih svetovalcih iz tujine in koliko stanejo. Vse to bomo razkrili v skladu z zakonom.

Zakaj pismo v Vatikan? Tako kot sem rešila slovensko ekonomsko suverenost, sem prepričana, da je moja dolžnost braniti ustavno in pravno suverenost države.

Kaj bo, če se Janez Janša poveže z Mirom Cerarjem? Volivcem je treba jasno povedati, kaj boš po volitvah naredil. Od gospoda Cerarja še nikoli nisem jasno slišala, ali bo šel v koalicijo s stranko, ki ima obsojenega predsednika. Mislim, da bo razočaranj volivcev, če bo nastala koalicija Cerarja in Janše, veliko.

Ali v Sloveniji živimo bolje? Težko rečem, da živimo bolje. Marsikateri parameter kaže, da živimo bolje. Se pa zavedam, da vsega tega, kar se kaže v številkah, ljudje še ne čutijo. Se pa stanje iz meseca v mesec izboljšuje. Zdaj je deset tisoč brezposelnih manj kot v začetku leta 2013.

Koliko je bilo zaposlitev za nedoločen čas, odkar ste odstopili? Nobene.

Zakaj ni bilo uvedeno pripravništvo? Glede pripravništva v tem času nismo spreminjali popolnoma nič.

Se vidite v prihodnji vladi? To bodo povedali volivci. Upam, da bodo izbrali predsednika vlade, ki je pogumen, ki se zna odločati. V zadnjem letu sem se morala praviloma odločati med samimi slabimi odločitvami. Prepričana sem, da sem se vedno odločila za najmanj slabo.

Ima Miro Cerar ta pogum? Tega poguma pri njem ne vidim. Pred enim letom sem ga sama vabila, da vodi vlado, a tega poguma ni bilo, pa je pred enim letom država potrebovala res pogumnega voditelja. Država je bila takrat res na kolenih, danes je položaj bistveno boljši. Lažje bo. Morda se je zato odločil, da kandidira.

Kaj boste počeli, če ne pridete v parlament? Alenka Bratušek in še kar nekaj njenih kolegov bo v parlamentu, če pa ne, pa bomo o tem razpravljali 14. julija.

Ne spreglejte