SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera otroška srčna kirurgija: na zdravniški zbornici zavračajo poskuse diskreditacije

1

termometer

Na Zdravniški zbornici Slovenije poudarjajo, da so v nadzorno komisijo za otroško srčno kirurgijo izbrali najbolj priznane mednarodne presojevalce z ugledom, znanjem in številnimi referencami.

V javnosti so se namreč pojavile nekatere izjave posameznikov, ki so po mnenju zbornice zavajajoče in izražajo dvom o kompetentnosti članov nadzorne komisije. Na zbornici pojasnjujejo, da so bili poskusi diskreditacije članov komisije prisotni že na samem začetku izbire, kar naj bi glede na občutljivo tematiko in interese tudi pričakovali.

V komisiji so bili tudi otroški srčni kirurgi Nikakor pa ne drži trditev, da v komisiji ni bilo otroškega srčnega kirurga. V komisiji so namreč trije kardiokirurgi, od tega dva otroška kardiokirurga, vsi z največ izkušnjami, položaji in referencami, ki so dostopne javnosti na svetovnem spletu, pravijo. "Trditve o slabem poročilu so seveda legitimne, jih razumemo v kontekstu interesov in jih težko sprejemamo, zavedajoč se nespornih mednarodnih referenc avtorjev poročila," so zapisali v zbornici.

Trditve o zapiranju bolnišnice zaradi oporečnega programa otroške srčne kirurgije so po mnenju zbornice tendenciozne. Vsebine poročila o programu otroške srčne kirurgije sicer na zbornici ne razkrivajo, ker je še v zaključni fazi, bodo pa to storili na novinarski konferenci, takoj ko bo postopek tudi formalno končan.

Zakaj poročilo še ni dokončno Na oddelku otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana naj bi v obdobju 2007–2014 zaradi nepravilnega zdravljenja umrlo najmanj deset otrok. To naj bi po neuradnih informacijah TV Slovenija pokazalo poročilo mednarodne komisije o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo v UKC Ljubljana. Tega je zdravniška zbornica poslala 19 zdravnikom, ki so v njem omenjeni. Vpleteni imajo po prejemu poročila možnost, da se nanj odzovejo, potem pa bo poročilo postalo dokončno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin