Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
7.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 7.02

8 let

1. maj - mednarodni praznik dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvega maja obeležujemo mednarodni praznik dela. Praznik bodo tudi letos zaznamovale številne prireditve, postavljanja mlajev in budnice.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je sicer že v sredinem sprejemu pred praznikom poudaril, da živimo v času, ki je zaradi krize za delavstvo neprijazen, ter opozoril na potrebo po spremembi lestvice vrednot. Medsebojna solidarnost Praznik dela opominja delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Kot državni praznik od leta 1948 Na Slovenskem so prvi maj začeli praznovati že na začetku 20. stoletja, kot državni praznik pa je bil v Sloveniji uzakonjen leta 1948.

Nagelj in značka - simbola prvomajskega praznovanja Praznovanje so tradicionalno začele godbe, ki so igrale delavske budnice, kar še danes ohranjajo v številnih krajih. Temu je sledil sprevod delavcev na bližnji hrib ali v gozd ob mestu, kjer so se poveselili ob hrani in pijači. Pohodniki so obvezno nosili simbola prvomajskega praznovanja - nagelj in značko. S praznovanjem je v Sloveniji poleg prižiganja kresov povezan še en običaj - postavljanje mlaja.

1. maj tudi praznik sv. Jožefa

1. maj pa je hkrati v Katoliški cerkvi praznik sv. Jožefa delavca, Jezusovega rejnika. Kot so zapisali v Slovenski škofovski konferenci, vidi Cerkev v liku sv. Jožefa vzor in zgled človeka, ki si je z delom služil kruh, vzdrževal družino ter tako poskrbel za vzgojo in rast Jezusa Kristusa.

Kot je ob tradicionalnem sprejemu pred prvomajskim praznikom poudaril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, živimo v času, ki je zaradi krize za delavstvo neprijazen. Opozoril je, da je potrebno spremeniti lestvico vrednot, ki je bila v veljavi doslej, ter v ospredje postaviti solidarnost in družbeno odgovornost.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik pa je v prvomajski poslanici zapisal, da bosta delo in znanje iz sedanje krize izšla kot moralna zmagovalca. Dodal je, naj bo letošnji 1. maj praznik dela in znanja, praznik novega razvojnega začetka.

Predsednik republike Danilo Türk bo ob prazniku nagovoril udeležence prireditve na Joštu nad Kranjem. Predsednik ZSSS Dušan Semolič bo spregovoril zbranim na Trgu svobode v Mariboru, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa bo častna gostja tradicionalne prireditve in shoda na Javorovici nad Šentjernejem.

Ne spreglejte