Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
14.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 14.32

6 let, 7 mesecev

Darko Brlek, tisti, ki že dvajseto leto vodi Festival Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V sredo se je z Dunajskimi filharmoniki začel 60. Festival Ljubljana, ki mu je kljub težkim časom, ki so nenaklonjeni tudi kulturi, uspelo nabrati dovolj sredstev za neokrnjeno izvedbo.

V času, ko se na vseh področjih srečujemo z varčevalnimi ukrepi, je letošnji program festivala skoraj razkošen. Letos bo v okviru Festivala Ljubljana namreč potekalo 80 različnih prireditev, na katerih bo nastopilo približno 3.000 umetnikov iz najmanj 30 držav. Za program, pri katerem so po besedah Brleka vsak evro obrnili večkrat, so namenili približno dva milijona evrov. Sredstva so prispevali Mestna občina Ljubljana, sponzorji, možnost oddajanja prostorov v Križankah in tudi gledalci preteklih izvedb festivala z nakupom vstopnic.

Skrivnost v ceni vstopnic? Lani so v primerjavi z letom 2010 prihodke od prodanih vstopnic povečali za trideset odstotkov, vedno več pa je tudi tujih obiskovalcev, saj so cene vstopnic pri nas vsaj dvakrat nižje kot v tujini. Lanska izvedba festivala je bila sicer med najbolj uspešnimi, če ne najbolj uspešna do zdaj.

V zadnjih letih naj bi se prireditev festivala udeležilo v povprečju 80.000 domačih in tujih obiskovalcev, glede na to, kakšno navdušenje sta poželi uvodni prireditvi, koncert Dunajskih filharmonikov in Poletna noč ob 50-letnici Slovenske popevke, pa se tudi letos ni bati za visoko udeležbo.

Kdo je kdo v sodobni klasični glasbi Festival Ljubljana je od svojega začetka v petdesetih letih prejšnjega stoletja gostil kopico uglednih domačih in tujih umetnikov, katerih seznam se bere kot kdo je kdo v sodobni, predvsem klasični in filmski glasbi. Če jih naštejemo zgolj nekaj: Jose Carreras, Riccardo Muti, Zubin Mehta, sir Andrew Davis, Ennio Morricone, navadili smo se tudi na obiske simfoničnih orkestrov z vsega sveta, kot so, med drugimi, orkester Newyorške filharmonije, Kraljevi filharmonični orkester iz Londona, letošnji Dunajski filharmoniki, pri nas pa so se oglasili tudi že člani Bolšoj teatra iz Moskve in milanske Scale.

Leto obletnic Brlek, ki je v mladosti igral klarinet pri pihalni godbi in v več narodno-zabavnih ansamblih, je v intervjuju za Planet Siol.net letošnji program opisal tudi z besedo praznično. Šestdeseti festival namreč zaznamuje še cel kup okroglih obletnic, poleg 60. Izvedbe in 20. leta pod Brlekovim vodstvom tudi 140 let od rojstva Jožeta Plečnika, 60 let Mladinskega gledališča in 120 let SNG Opere in baleta Ljubljana.

Čeprav je letošnji festival enega od svojih vrhuncev že doživel v sredo z Dunajskimi filharmoniki, pa se jih v prihajajočem festivalskem poletju obeta še nekaj: koncert orkestra Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, nastop Bejart Ballet iz Lozane, šest predstav muzikala Jesus Christ Superstar z zasedbo z West Enda (kot se je pošalil Brlek, so dobili šest predstav za ceno štirih) ter nastop Michaela Nymana, avtorja glasbe za film Klavir, ki je bil nagrajen s tremi oskarji.

Festival spremljajte tudi na Planet Siol.net Festival bo med 11. in 13. septembrom končal Tomaž Pandur z Medejo, vmes pa si lahko več o programu, novicah in tudi nagradnih igrah preberete na naših kulturnih straneh.

Ne spreglejte