SiolNET. Novice Predsedniške volitve
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

MAJA MAKOVEC BRENČIČ (letnik 1969)

0,53

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Trenutna funkcija: ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport

Predlagatelj: SMC

Izobrazba: doktorica znanosti s področja ekonomije


Življenjepis:

Prvi izlet Maje Makovec Brenčič (MMB) v politiko se je neslavno končal, še preden se je začel. Leta 2010, ko je vlada Boruta Pahorja že začela pokati po vseh šivih, so se nekateri vplivni posamezniki na levici, domnevno najbolj Spomenka Hribar, začeli spet nagibati k ideji o prostovoljnem Pahorjevem sestopu z oblasti. Vodenje "tehnične" vlade za rešitev krize naj bi zaupali tretji, politično neobremenjeni osebi.

Kocka je padla na MMB, a je njen preboj pokvaril neznanec, ki je informacijo o tem prezgodaj spravil do ene od komercialnih televizij. Načrti so padli v vodo in MMB je ostala tam, kjer se je domala vso poklicno življenje počutila najbolje – na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer predava področje mednarodnega poslovanja.

Maja Makovec Brenčič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač A tisti, ki jo bolje poznajo, vedo povedati, da jo je politika vedno zanimala. Svojo priložnost je MMB, ki je prve delovne izkušnje dobila v zdaj že nekdanji Industriji usnja Vrhnika (IUV), dočakala leta 2015, ko jo je Miro Cerar izbral za vodenje ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport. V vladi sta jo pričakala dva kolega s fakultete: minister za finance Dušan Mramor, s katerim jo povezuje tudi afera s spornim prejemanjem dodatkov, in ključni svetovalec predsednika vlade Aleksandar Kešeljević.

Tudi sicer MMB v izobraževalnih krogih velja za del lobija Univerze v Ljubljani, ki tradicionalno drži roko nad tem resorjem. Njena glavna naloga naj bi bila preusmeritev denarja iz domnevno preveč financiranega osnovnega in srednjega šolstva v visoko šolstvo. To ji očitajo tudi sindikati. Podpisala se je pod nov zakon o visokem šolstvu, ki povečuje fleksibilnost študijskih programov, in članstvo Slovenije v ženevskem inštitutu Cern.

MMB, nekdanja nadzornica Gorenja in Žita, ki ima več kot 400 znanstvenih in strokovnih objav, velja za deloholika, izrazito komunikativno osebo in hkrati tudi "sužnjo podobe". Njene obiske športnih prireditev zaznamujejo selfiji s športniki, tudi kratek nastop na odru ob sprejemu zlatih košarkarjev, ki jim je obljubila 50 tisoč evrov nagrade, pa ji je politične točke prej odnesel kot prinesel.


Afera:

Domala ves mandat nad njo visi afera s spornimi dodatki, ki je s položaja odnesla Stanko Setnikar, eno od njenih ministrskih predhodnic.

Tudi MMB je bila na univerzi med "stalno pripravljenimi", tovrstni dodatek pa ji je prinesel 26 tisoč evrov – dobro polovico denarja, ki ga je obljubila košarkarjem. Afero je sicer poskušala pogasiti z razmeroma hitrim razkritjem višine dodatka in obljubo, da ga bo vrnila, a ji namera ni najbolje uspela.


Izjave:

"Takoj ko je bila inšpekcijska sodba objavljena, sem povedala, da bom vrnila denar in sem tudi ga. V celoti. Kot ministrica pa sem imela v zvezi s tem tudi nekaj novih nalog; univerzo smo pozvali, da je posredovala vse podatke o tem, koliko je bilo izplačanega dodatka za stalno pripravljenost. Na osnovi tega smo poslali zahtevek za vračilo tega denarja, na kar se je univerza pritožila. V tem trenutku je zadeva na pravobranilstvu."
(Večer, september 2016)
"Mlade je treba opogumiti tudi za večjo družbeno aktivnost. Zato predlagam znižanje starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let."
(Delo, september 2017)
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin