Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
9.40

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

3

Natisni članek

prevzemi Edvard Svetlik Iztok Seljak Hidria

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 9.40

5 let, 2 meseca

Kaj bo s Hidrio po današnjem dnevu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

3

Iztok Seljak Hidria | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Iztok Seljak in Dušan Lapajne, solastnika Hidrie, sta odstopila od namere za prevzem družbe. Prevzem, vreden več kot 20 milijonov evrov, je zajeten finančni zalogaj, zato ni izključeno, da nista zbrala zadosti sredstev za prevzem.

V izjavi za javnost trdita nasprotno.

"V postopku prevzemne namere sva pridobila pomemben dodaten lastniški delež, kar nama predstavlja še večjo motivacijo za nadaljnje delo in razvoj Hidrie, kar je bil ključen cilj tega projekta, ter nama s tem daje tudi temu ustrezno večjo odgovornost. Zaradi doseženega bistvenega cilja projekta sva se na tej točki odločila, da iz prevzemne namere ne greva v prevzemno ponudbo za ves še preostali delež družbe H&R, temveč se osredotočiva na uspešen razvoj Hidrie," je povedal Seljak. 

"Uspešna Hidria, s transparentnim korporativnim upravljanjem, je naša ključna naloga in prioriteta. Zanjo se bomo konstruktivno trudili ter pri tem odgovorno delovali v dobro vseh deležnikov Hidrie - zaposlenih, partnerjev, bank in okolij, v katerih delujemo," je dodal.

Vpogled v delniško knjigo sicer kaže, da sta v zadnjem tednu od malih delničarjev kupila 1,75 odstotka delnic H&R, krovne družbe idrijske skupine. Zanje sta malim delničarjem po naših informacijah plačala nekaj več kot pol milijona evrov.

Na vprašanje, ali je delež, ki jim ga je uspelo pridobiti, celo višji, Seljak ni hotel odgovoriti. Torej še ni jasno, ali sta presegla 25-odstotni delež, kar jima daje možnost vplivanja na statutarne spremembe. S tem lahko v prihodnje ovirata glavnega delničarja, to je družino Svetlik, pri morebitni iztisnitvi delničarjev.

Seljak je za Siol.net dejal, da so v Hidrii po novem trije lastniški stebri. "Nova realnost oziroma lastniška razmerja predstavljajo dobro osnovo za začetek konstruktivnih pogovorov o prihodnosti družbe," je pojasnil. Na vprašanje, ali so se kadarkoli pogovarjali, da bi družbo Hidria prodali nekomu tretjemu oziroma strateškemu lastniku, je odgovoril, da ne.

Hidria
Novice Zakaj je v resnici počilo med menedžerji Hidrie

Prej zavezniki, danes sovražniki. Od leve proti desni največji lastniki Hidrie: Andrejka Krapš Rejc, Iztok Seljak, Edvard Svetlik, Urška Svetlik in Dušan Lapajne. | Foto: Hidria Prej zavezniki, danes sovražniki. Od leve proti desni največji lastniki Hidrie: Andrejka Krapš Rejc, Iztok Seljak, Edvard Svetlik, Urška Svetlik in Dušan Lapajne. Foto: Hidria

Kako se je začela vojna za Hidrio

Že dlje časa se vleče vojna med taboroma menedžerjev Hidrie, ki je izbruhnila v začetku januarja.

Del menedžerjev iz kroga Edvarda Svetlika, nekdanjega dolgoletnega direktorja Hidrie, je nadzorni svet želel prepričati o izplačilu nagrade v obliki dobrih petih odstotkov delnic H&R, krovnega podjetja v skupini Hidria. S tem bi se porušila lastniška razmerja med ključnimi menedžerji, tehtnico med njimi pa dokončno nagnilo v prid družine Svetlik.

Seljak in Lapajne sta namero za prevzem H&R objavila ravno zaradi domnevnih nepravilnosti pri pridobivanju lastnih delnic družbe, ki bi bile v večini namenjene za nagrado Urške in Gašperja Svetlika.

Obtožbe o domnevnih nepravilnostih bodo zdaj morali razčistiti nadzorniki. Seljak namreč vztraja, da ustrezni organi družbe morajo sprejeti ustrezne sklepe.

V nadzornem svetu Hidrie Holdinga, ene od osrednjih družb idrijskega koncerna, sicer sedijo dolgoletni prvi mož Hidrie Edvard Svetlik, poleg njega pa še ekonomist Igor Masten in predsednica IEDC - Poslovne šole Bled Danica Purg, ki sta v nadzorni svet prišla na zahtevo bank upnic.

Zaradi lastniških prerekanj so bile na nogah tudi banke upnice. Hidria je namreč še vedno močno zadolžena družba. Banke si ne želijo, da bi se ponovile razprtije med lastniki kot v primeru ACH, saj bi to lahko ogrozilo obstoj družbe.

Pretekli teden smo razkrili, da se za Hidrio zanima tudi Iskra, ki je v lasti družine Šešok, vendar je njen prvi mož Dušan Šešok izjavil, da jih zanima le večinski delež Hidrie.

Dušan Šešok
Novice Se bodo v vojno za Hidrio vpletli Šešoki iz Iskre?
Ne spreglejte