Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
18.38

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2014, 18.38

7 let, 7 mesecev

Zahtevan donos na slovenske obveznice po štirih letih pod 4 odstotke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je na sekundarnem trgu znova znižala.

Donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS zvečer pri 3,91 odstotka, kar je 0,12 odstotne točke pod izhodiščem. To je prvič od konca leta 2010, da je donos na borzi MTS padel pod štiri odstotke. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 2,31 odstotne točke.

Donos na slovenske obveznice se je znižal kljub temu, da je Slovenija danes kot edina članica EU iz Bruslja že drugič dobila oceno, da se sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, kar terja odločnejše reforme in poseben nadzor.

Lani je obrestna mera presegla psihološko mejo sedmih odstotkov Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic se je začel močno zviševati marca lani, in sicer zaradi špekulacij, da bo Slovenija po Grčiji, Irski, Portugalski, Španiji (za bančni sistem) in Cipru naslednja v vrsti za mednarodno finančno pomoč.

Obrestna mera je tako aprila lani za kratek čas celo presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam dolgoročno ne omogoča več vzdržnega zadolževanja.

Donosnost upada od decembra lani Zahtevana donosnost je nato začela opazneje upadati decembra lani po objavi obremenitvenih testov slovenskih bank. Ti so pokazali, da znašajo kapitalske potrebe v zaostrenih razmerah v osmih slovenskih bankah nekaj manj kot pet milijard evrov, Ljubljana in Bruselj pa sta izrazila prepričanje, da bo lahko Slovenija svoj bančni sistem rešila brez zunanje pomoči.

Trend upadanja obresti se je začel utrjevati sredi februarja, ko je Slovenija izdala državne obveznice. S pet- in desetletnimi dolarskimi obveznicami se je zadolžila za 3,5 milijarde dolarjev, izdaja pa je bila po mnenju poznavalcev obvezniškega trga uspešna.

Ne spreglejte