Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2013,
13.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samo Omerzel

Sreda, 17. 4. 2013, 13.09

7 let, 2 meseca

Žagar ministru Omerzelu podal odstopno izjavo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V.d. generalnega direktorja direktorata za infrastrukturo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Anton Žagar je ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu podal odstopno izjavo.

Z mesta, na katerega je bil imenovan 11. aprila, je, kot je pojasnil, odstopil zaradi pritiska javnosti. "Ob mojem imenovanju se je sprožil plaz kritik in podtikanj v javnosti, ki škodujejo tako meni kot ministrstvu za infrastrukturo in prostor," je Žagar, kot so sporočili z ministrstva, med drugim zapisal v odstopni izjavi.

Žagar je v času, ko je bil še zaposlen v Družbi za avtoceste v RS (Dars), podjetju ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela priskrbel pogodbe v vrednosti skoraj milijon evrov. Žagarja so iz Darsa odpustili zaradi spornih milijonskih poslov, poleg tega pa ga še odškodninsko tožijo v višini tri milijone evrov, je poročala televizija Pop TV.

Virant je potrdil, da minister uživa njegovo zaupanje Minister Omerzel iz DL je v torek pojasnil, da je Žagarja zaposlil izključno zaradi njegovih izkušenj in strokovnosti. "Moje delo z Darsom je bilo transparentno, nič ni bilo narobe," je dejal minister, ki verjame, da mu predsednik DL Gregor Virant še vedno zaupa. Pogodbe je vedno podpisovala uprava Darsa, Žagarja ni bilo med njimi, je dodal Omerzel.

Virant je potrdil, da minister uživa njegovo zaupanje. "Nisem opazil, da bi naredil karkoli narobe, mislim pa, da ni dobro, da je na tako pomemben direktoratu nekdo, ki je v pravdi z Darsom. Ne vem, kdo ima v tej pravdi prav, naj pa Žagar to stvar rešuje privatno pred sodiščem," je dejal. "O tem sodil ne bom, vendar je nad Žagarjem prevelik vprašanj, da bi lahko ostal na tem pomembnem direktoratu," je ocenil.

Omenjena povezava med Žagarjem in Omerzelom odmeva tudi med koalicijskim strankami. "Če je v tem, kar so mediji poročali o ministru Omerzelu v povezavi z Žagarjem, le odstotek resnice, je to zelo slabo za vlado in morata oba odstopiti," je vodja poslancev SD Matjaž Han.

Han je dejal, da je to, če je res šlo za protiuslugo, absurd. Minister namreč po mnenju poslanca s tem ne bo mogel delati na dolgi rok, kljub temu da je, kot verjame Han, velik strokovnjak. Han tako pričakuje, da se bodo te zadeve čim prej razčistile in da bodo tudi koalicijski partnerji s tem seznanjeni na enem od sestankov prihodnji teden.

"Zaskrbljujoče je to, da se zadeve pojavljajo na enem in istem ministrstvu" Virant je očitke o tem, da je "Žagar uredil posle Omerzelu", označil za težke. "Nisem videl nobenih dokazov, da bi Omerzelu kdo uredil kakšne posle. Omerzel je bil poslovnež, posloval je z različnimi podjetji, en majhen del z Darsom," je povzel.

O tem je spregovoril tudi Marko Pogačnik iz SDS, ki vladajoči koaliciji očita, da se ukvarja predvsem s kadrovanjem. "Zaskrbljujoče je to, da se zadeve pojavljajo na enem in istem ministrstvu. Po vikend ministru imamo sedaj še vikend v.d. direktorja direktorata," je dejal.

V SDS ob vseh teh informacijah, ki jih je moč razbrati iz medijev, ocenjujejo, da gre za partikularne interese na področju energetike in infrastrukture. "Te zadeve se ponavljajo predvsem pri stranki, ki zagovarja visoka etična merila, ki morajo veljati za vse. S tem se prevzema odgovornost tudi ministra in predsednice vlade," je sklenil Pogačnik.

Ne spreglejte