Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2010,
12.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 15. 12. 2010, 12.55

7 let, 2 meseca

Za TNP uspešno leto in veliko novih nalog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za javnim zavodom Triglavski narodni park (TNP) je pomembno leto, saj je v veljavo stopil nov zakon, ki predstavlja podlago za nadaljnje delo.

Tako bo zahtevno tudi prihajajoče leto, v katerem park praznuje 30-letnico delovanja, saj bo zakon potrebno v celoti uveljaviti in pripraviti načrt upravljanja.

Šolar: Novi zakon je prelomnica in vodilo za naše nadaljnje delo Kot je na novinarski konferenci na Bledu pojasnil direktor TNP Martin Šolar, je bilo leto 2010 za javni zavod izjemno uspešno, zlasti ker je bil po dolgotrajnih pogajanjih in usklajevanjih končno sprejet novi zakon o parku. "To je prelomnica in vodilo za naše nadaljnje delo," je poudaril Šolar in dodal, da so v skladu s tem že izvedli tudi vse najnujnejše naloge.

V izvajanju je osem mednarodnih projektov Izpostavil je novo reorganizacijo javnega zavoda, izhodišča za načrt upravljanja in dve novi informacijski točki, ki so ju uredili v Kobaridu in v Mojstrani ter sta že letos zabeležili dober obisk. Javni zavod TNP je uspešno pridobil tudi veliko projektov, ki jih izvaja poleg programa alpske konvencije, in so izjemno dobro sprejeti med prebivalci parka. Trenutno je v izvajanju kar osem mednarodnih projektov v skupni vrednosti 800.000 evrov.

Park je dobil celostno grafično podobo Park se bo v letu 2011 predstavil tudi z novo monografijo, predstavitvenim filmom in celostno grafično podobo. TNP je sicer že sedaj imel svoje znake in simbole, vendar med seboj niso bili povezani, sedaj pa je vodstvo parka na javnem natečaju izbralo celovito podobo, s katero se bo narodni park v prihodnje predstavljal.

"Pri uveljaviti zakona potrebujemo pomoč države" Nekatere zahtevne naloge pa upravljavce edinega slovenskega nacionalnega parka še čakajo. "Najprej si želimo v popolnosti uveljaviti zakon o TNP, pri čemer pa potrebujemo pomoč države, da pripravi določene podzakonske akte in tolmačenja," je dejal Šolar in poleg tega izpostavi tudi pripravo načrta upravljanja, za katerega so smernice že pripravljene, sedaj pa čakajo na njihovo potrditev na ministrstvu za okolje in prostor.

"Načrt upravljanja bo bistveno vplival na življenje prebivalcev" "Naredili smo vse, kar je v naši pristojnosti, da začnemo delati ta obsežen in zahteven dokument, ki mora nastati v letu in pol," je o načrtu upravljanja povedal Šolar in spomnil, da bo ta dokument s podrobno opredelitvijo razvojnih usmeritev bistveno vplival tudi na življenje lokalnih prebivalcev. Ti že 30 let živijo v zaščitenem območju, jubilej pa bodo v prihodnjem letu počastili z vrsto dogodkov, med katerimi bo prvi že januarja, ko se bodo na Bledu zbrali naravovarstveni nadzorniki iz vseh alpskih držav.

Globe za kršitev zakona so po novem še precej višje Naravovarstveni nadzorniki imajo sicer tudi pozimi precej dela, saj so tudi ti meseci privlačni za obiskovalce, ki pa se morajo držati navodil in zakonov, da bi bil njihov obisk parka čim manj moteč za naravo. Nadzorniki sicer večinoma obiskovalce opozarjajo in jim svetujejo, vendar pa imajo tudi pristojnosti za kaznovanje z globami, ki so po novem zakonu še precej višje.

Uporaba pirotehničnih sredstev od letos dalje ni dovoljena Vožnja z motornimi sanmi se tako kaznuje s 500 evri globe, visoka pa je kazen tudi za uporabo pirotehničnih sredstev, ki od letos dalje na območju parka ni dovoljena. "Naj bo to začetek mirnega praznovanja božiča in silvestrovega, saj ljudje z uporabo pirotehničnih sredstev škodujejo sebi, otrokom in vsem živim bitjem v parku, ki jih zvočni in vizualni efekti v času zimskega mirovanja vznemirjajo," je pozval vodja naravovarstveno nadzorne službe Sašo Horvat.

Ne spreglejte