Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
17.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 17.01

7 let, 2 meseca

Vlada zavrnila koncesijo družbi Alea Iacta za salon v Vrtojbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je zavrnila zahtevo družbe Alea Iacta za dodelitev koncesije za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnem salonu v Vrtojbi.

Med drugim je namreč ugotovila, da je na širšem goriškem območju obstoječa ponudba zadostna in da bi prekomerno povečevanje obsega ponudbe lahko negativno vplivalo na poslovanje obstoječih ponudnikov.

Vlada: Na območju že velika zasičenost z igralništvom Kot je po seji vlade sporočil urad vlade za komuniciranje, je vlada zahtevo zavrnila, ker je ugotovila, da je na širšem goriškem območju tako z ekonomskega kot tudi družbenega vidika zasičenosti obstoječa ponudba posebnih iger na srečo v igralnih salonih zadostna, da dodatna ponudba posebnih iger na srečo realno ne bo prinašala pričakovanih rezultatov iz poslovanja in da bi prekomerno povečevanje obsega tovrstne ponudbe lahko negativno vplivalo na poslovanje obstoječih ponudnikov posebnih iger na srečo.

V družbi Alea Iacta še niso dobili odločbe o današnji odločitvi vlade. Glede na objave v medijih in sporočilu po seji vlade pa so presenečeni nad odločitvijo vlade, še posebej zato, ker se je to tako hitro "izpeljalo". Prav tako ocenjujejo, da je obrazložitev, ki jo je ponudila vlada, v nasprotju s strategijo igralništva v Sloveniji, je STA izvedela iz virov blizu družbe, ki dodajajo, da družba "še ne bo vrgla puške v koruzo".

Alea Iacta: Projekt zasnovan kot celovit turistični center V sporočilu, ki so ga poslali iz Alee Iacte, pa so zapisali, da je projekt Sailaway zasnovan kot celovit turistični center, v katerem igralništvo v skladu s sodobnimi panožnimi trendi predstavlja le manjši del dejavnosti. Zato po njihovem mnenju predstavlja odločitev vlade "očiten odmik od sprejete strategije in novo dejstvo pri načrtovanju takšnih razvojnih projektov v prihodnje".

"Takšni projekti (med drugim je predstavitev podobnega projekta, v sicer še obsežnejšem obsegu, napovedala tudi družba Hit) posledično očitno nimajo nobene realne prihodnosti, zato pomeni njihovo načrtovanje izgubo energije in sredstev, razen, če bo vlada pri odločitvah uporabljala različne kriterije za presojanje ustreznosti takšnih projektov," so prepričani v Alei Iacti.

Župan: Projekt potreben za širše okolje Župan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk odločitve vlade ni želel komentirati, "saj ima vse pravice o tem odločiti in je odločila, kot se ji je zelo najbolj prav". Obenem pa si želi, da si družba Alea Iacta ne bi premislila glede gradnje tako velike investicije, kot je zabaviščno-hotelski kompleks, saj je pomembna za širše okolje in ne le za občino Šempeter-Vrtojba.

Novogoriški župan Matej Arčon pozdravlja takšno odločitev vlade, saj je novogoriški mestni svet dal negativno mnenje za izgradnjo igralnega salona v Vrtojbi. "Ne vem sicer, kaj je vlada tako dolgo čakala z odločitvijo. Naše mnenje je bilo negativno, čeprav ga vlada lahko tudi ne bi upoštevala. Drugačna odločitev bi bila v nasprotju s strategijo igralništva, ki jo je ta vlada že sprejela," je še dejal Arčon.

Alea Iacta je v Vrtojbi, v neposredni bližini Hitovega igralnega salona Drive In, načrtovala gradnjo igralniško-zabaviščnega centra. V projektu Sailaway naj bi na 30.000 kvadratnih metrih v kompleksu poleg igralnega salona zgradili še center s stezami za bowling, videoarkadnimi igrami, biljardnimi mizami, zunanjo karting progo, notranjim golf igriščem, zunanjim in notranjim bazenskim kompleksom, multipleks s petimi kinodvoranami, gostinskimi lokali z različno ponudbo ter hotelskim delom s 150 sobami na ravni štirih in petih zvezdic.

Glede podpore projektu so bili razdeljeni svetniki občinskega sveta Šempeter-Vrtojba, ki so nato septembra - potem ko so o tem razpravljali že na sejah julija in avgusta, pojavljala pa so se tudi anonimna pisma, ki so govorila o številnih ozadjih pri lobiranju in prodaji zemljišč, na katerem naj bi stal projekt - v tajnem glasovanju dali soglasje za pridobitev koncesije.

Ne spreglejte