Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2011,
15.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franc Križanič

Četrtek, 25. 8. 2011, 15.16

7 let, 2 meseca

Vlada bo subvencionirala uvedbo davčnih blagajn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je obravnavala predlog zakona o davčnih blagajnah, po nekaterih dopolnilih pa naj bi ga v prihodnjih dneh potrdila na dopisni seji.

Med drugim naj bi država po novem subvencionirala uvedbo davčnih blagajn pri zavezancih v višini vsaj 200 evrov za vsako zahtevano nadzorno enoto na sedanje digitalizirane blagajne. Računov ne bo več mogoče izbrisati Davčna blagajna je običajna registrska blagajna, ki je nadgrajena s posebno nadzorno enoto. Ta varno in zanesljivo beleži vsako transakcijo z gotovino in informacije pošilja neposredno v baze podatkov o davčnih zavezancih. Dogajalo se je namreč, da so različni gospodarski subjekti, ki poslujejo z gotovino, prevzeli plačilo, pozneje pa račun iz blagajne izbrisali. Večja preglednost poslovanja z gotovino Kot je dejal minister za finance Franc Križanič, je bistvo uvedbe davčnih blagajn, da te uvajajo bistveno večjo preglednost poslovanja gospodarskih subjektov z gotovino. Gre predvsem za gostinstvo in trgovino na drobno. Vlada si od uvedbe tega tipa blagajn obeta najmanj 45 milijonov dodatnih davčnih prilivov.

Mogoče bo dodaten izplen tudi večji, saj še ni povsem jasno, koliko je na tem področju dejansko davčnih utaj. Večji kot je ta delež utaj, večji bo dodaten priliv za javne finance, ocenjuje Križanič.

Subvencionirala se bo najceneje dostopna tehnologija Minister je povedal, da bo država subvencionirala namestitev omenjenih nadzornih enot, katerih strošek se ocenjuje na okoli 450 evrov, a tehnologija še ni izbrana. Križanič pravi, da se bo najverjetneje subvencionirala najceneje dostopna tehnologija.

Za subvencije namenjenih 11 milijonov evrov Predvideno je tako subvencioniranje v višini 200 evrov na posamezno nadzorno enoto. Bo pa stvar razprave v DZ, če bo subvencioniranje še višje, pravi minister. Zaenkrat je javnofinančni strošek subvencij ocenjen na 11 milijonov evrov.

Ne spreglejte