Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
21. 3. 2019,
11.03

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61

4

Natisni članek

BDS Sport Group Borislav Stanojlović Dragan Stanojlović Roman Čope Tomaž Završnik Tomas sport

Četrtek, 21. 3. 2019, 11.03

5 let, 1 mesec

Uspešni slovenski športni trgovec postaja del velike balkanske verige

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61

4

Tekaška steza | Sport Vision se z vstopom na slovenski trg podaja v boj z najmočnejšimi igralci na trgu športne opreme - trgovinami Hervis, Intersport in zadnja leta vse močnejšim Decathlonom.  | Foto Vid Ponikvar

Sport Vision se z vstopom na slovenski trg podaja v boj z najmočnejšimi igralci na trgu športne opreme - trgovinami Hervis, Intersport in zadnja leta vse močnejšim Decathlonom.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska veriga trgovin s športno opremo Tomas sport ima novega lastnika. Ustanovitelj Tomaž Završnik in sodelavci so svoje deleže prodal podjetju BDS Sport Group s sedežem na Cipru, v ozadju katerega sta Dragan in Borislav Stanojlović. Brata iz Republike Srbske, ki jima pripisujejo povezave z vplivnim politikom Miloradom Dodikom, sta lastnika razvejene verige trgovin s športno opremo na Balkanu, v Sloveniji pa imata ambiciozne načrte. 

Milorad Dodik
Novice Povezave novih lastnikov slovenskega trgovca vodijo do vplivnega Milorada Dodika

Podjetje Tomas sport 2 je na trgu športne opreme, ki ga v Sloveniji sestavljajo še trgovine Intersport, Hervis, Sportsdirect in zadnja leta tudi francoski Decathlon, v treh desetletjih ustvarilo uspešno zgodbo. V lasti ima okrog 20 trgovin s športno opremo v Sloveniji in na Hrvaškem ter tri spletne trgovine v Sloveniji in eno na Hrvaškem (več o številkah v spodnjem okvirju).

Pomembno premoženje je nepremičnina na Čopovi ulici v središču Ljubljane - Tomas sport 2 je po podatkih v uradnih bazah eden od sedmih lastnikov.

Trgovina na Čopovi ulici v Ljubljani:

"Preživeli bodo le veliki"

Sport Vision naj bi v Slovenijo pripeljal znamke, ki jih tu še ni bilo, napoveduje pa tudi odpiranje novih trgovin v, kot pravijo, "prihodnjih mesecih in letih". | Foto: Getty Images Sport Vision naj bi v Slovenijo pripeljal znamke, ki jih tu še ni bilo, napoveduje pa tudi odpiranje novih trgovin v, kot pravijo, "prihodnjih mesecih in letih". Foto: Getty Images Kot pravi ustanovitelj in donedavni večinski lastnik Tomas sporta 2 Tomaž Završnik, je pobuda za prodajo podjetja podjetju BDS Sport Group, ki je bila v register uradno zavedena decembra, prišla z njegove strani oziroma s strani takratnih lastnikov podjetja. Poleg Završnika so bili to še direktor podjetja Roman Čope ter Rok Završnik in Igor Perčič.

Završnik pravi, da so se za prodajo odločili zaradi konsolidacije trga prodaje športne opreme, na katerem bo na koncu ostalo le nekaj močnih igralcev. Eden od teh očitno želi biti tudi srbski Sport Vision, ki je prevzem Tomas sporta 2 izpeljal prek ciprskega podjetja BDS Sport Group. Pogovori so tekli skoraj leto dni. "Prvič smo se srečali pred malo več kot enim letom, že prej pa smo jih poznali kot močne igralce na trgu športne obutve in oblačil," pravi Završnik.

Višine kupnine ne razkrivajo ne prodajalci ne kupci. Pravijo le, da je bila - več kot očitno - primerna za obe strani. Završnik bo tudi po prevzemu v stiku s podjetjem, in sicer kot zunanji svetovalec, tudi Čope ostaja direktor.

Posnetek spletne strani podjetja Sport Vision. | Foto: www.sportvision.rs Posnetek spletne strani podjetja Sport Vision. Foto: www.sportvision.rs

Nove trgovine in ambiciozni prodajni cilji

Do zdaj razen plačila kupnine niso bila potrebna večja vlaganja, pravijo v srbskem podjetju, ki pa ima v Sloveniji ambiciozne cilje. "Naš cilj je, da Tomas sport postane vodilni igralec na področju maloprodaje športne in lifestyle obutve ter oblačil ter da do leta 2022 podvojimo trenutni promet," pravijo.

Cilj bodo zasledovali z dodajanjem znamk, ki jih v Sloveniji še ni, a tudi z odpiranjem novih trgovin v, kot pravijo, "naslednjih mesecih in letih". Kot pravijo, so se že dogovorili za nekaj dodatnih lokacij v trgovskih središčih, kjer bodo odprli trgovine še to leto, oziroma v začetku naslednjega leta. Podrobnosti za zdaj ne izdajo.

Tudi Čope napoveduje nove zaposlitve ter širitev tako na slovenskem tržišču, v prihodnje pa - tako pravi - verjetno tudi na zahodu.

Zapolnjena vrzel v balkanski mreži

Čeprav lastnika, brata Stanojlović, izhajata iz bosanske Republike Srbske, ima podjetje Sport Vision sedež v Beogradu. | Foto: Thinkstock Čeprav lastnika, brata Stanojlović, izhajata iz bosanske Republike Srbske, ima podjetje Sport Vision sedež v Beogradu. Foto: Thinkstock V ozadju novega lastnika sta brata Dragan in Borislav Stanojlović, ki imata na Balkanu več sto trgovin s športno obutvijo in oblačili Sport Vision. Čeprav izhajata iz bosanske Republike Srbske, ima podjetje sedež v Beogradu. Bosanski mediji pa so veliko pisali o povezavah Stanojlovićev z vplivnim politikom, predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom. V javnosti se sicer ne pojavljata veliko, nam je povedal bosanski poznavalec poslovne scene, ki pa ne želi biti imenovan. Več v članku Povezave novih lastnikov slovenskega trgovca vodijo do vplivnega Milorada Dodika.

Zakaj nakup prek ciprskega podjetja? "BDS Sport Group je del Sport Vision skupine za evropsko območje in odločili smo se, da nakup opravi to naše podjetje," so nam odgovorili v srbskem podjetju (odgovore so nam poslali prek Čopeta). Kot pravijo, jih je Tomas sport 2 pritegnil zaradi dobre pozicioniranosti trgovske znamke, obenem pa so s prevzemom zapolnili vrzel v verigi trgovin po Balkanu."

Skupna točka Tomas sporta in Sport Vision je, da sta poslovni model bolj kot na nizkih cenah gradila na športni opremi priznanih znamk, kot so Nike, Adidas (na fotografiji), Timberland, Eastpak, Quicksilver in druge. | Foto: Adidas Skupna točka Tomas sporta in Sport Vision je, da sta poslovni model bolj kot na nizkih cenah gradila na športni opremi priznanih znamk, kot so Nike, Adidas (na fotografiji), Timberland, Eastpak, Quicksilver in druge. Foto: Adidas Rastoči prihodki, malo dolga

Podjetje Tomas sport 2 je po besedah direktorja Čopeta lani ustvarilo rekordne prihodke v vrednosti nekaj več kot 14,5 milijona evrov, dobiček naj bi se gibal okrog milijona evrov. Približek denarnega toka (EBITDA), ki pove, koliko je podjetje v dotičnem letu ustvarilo, se je med letoma 2014 in 2017 podvojil na 1,5 milijona evrov. Hkrati je Tomas sport 2 relativno nezadolžen: neto dolg je konec leta 2017 znašal milijon evrov. Neto dolg tako dosega dve tretjini EBITDA (slovensko povprečje za ta kazalnik je bilo leta 2017 2,5).

Pri tem omenimo nenavadno lastniško strukturo: že desetletja je lastnik 90-odstotnega deleža Tomas sporta 2 kar podjetje samo, še 3,5 odstotka je imelo v lasti podjetje Superge.si, preostalo pa so si delili Završnik (okrog pet odstotkov) in trije sodelavci (vsi po manj kot odstotek).

Zdaj so vsi delničarji, ki so skupaj imeli deset odstotkov, deleže prodali ciprskemu podjetju v lasti bratov Stanojlović. Ta je zdaj torej lastnik desetine, a kot edini delničar obvladuje celotno podjetje.

Ne spreglejte