Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2012,
14.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 2. 2012, 14.21

7 let, 2 meseca

Tudi madžarski Malev ostal na tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nedovoljena državna pomoč prizemljila prevoznika, ki je pred leti letalsko povezoval Ljubljano z Budimpešto

Po nedavnem propadu Spanaira in izgubi več kot dva tisoč delovnih mest je Malev (zaposlenih ima več kot dva tisoč petsto delavcev) že drugi evropski letalski prevoznik, ki je v zadnjih dneh prizemljil svoja letala. Pri Spanairu so se zaradi več kot tristomilijonskega dolga odločili za stečaj, madžarskemu Malevu pa je po skoraj 66 letih obstoja zmanjkalo denarja za redno obratovanje in je le še prizemljil letala in odpovedal tudi 64 današnjih letov iz Budimpešte. Nedovoljena državna pomoč potopila Malev? Uradni Bruselj je pred slabim mesecem (9. januarja) od madžarskega nacionalnega letalskega prevoznika zahteval, naj povrne različne oblike državne pomoči, ki jih je Malev prejel med leti 2007 in 2010. V tem obdobju je od države dobil okoli 38 milijard forintov (130 milijonov evrov) nedovoljene finančne pomoči, kar je toliko, kolikor je letalski prevoznik zaslužil v poslovnem letu 2010. Ker denarja pač ni, saj madžarska vlada premiera Viktorja Orbana ne sme več zagotavljati potrebnih likvidnostnih sredstev, je Malev ustavil promet in danes zgodaj zjutraj prizemljil svoja letala, so zapisali na njihovi spletni strani.

Neuspešni poskusi prodaje državnega Maleva! "Ker država zaradi odločitve EU ne more več zagotavljati denarja in na obzorju ni nobenega primernega strateškega partnerja (lani je propadel poskus, da bi Malev prodali kitajskemu letalskemu prevozniku Hainan Airlinesu), so vse naloge družbe postale neizvedljive," je na spletni strani Maleva še zapisal predsednik družbe Laszlo Berenyi. In očitno se tudi Malevu obeta najbolj črn scenarij. Če se seveda zadnji hip morda le ne bi pojavil čudežni rešitelj. V to zadnje pa številni ne verjamejo!

Ryanair želi prevzeti (nekatere) zaposlene v Malevu Le nekaj ur za tem, ko je madžarski nacionalni prevoznik Malev prizemljil svoja letala, je irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair napovedal, da bo 17. februarja na letališču madžarskega glavnega mesta vzpostavil svojo novo bazo in na njej namestil štiri letala. Tako naj bi v prihodnjih mesecih iz Budimpešte odprl 31 novih prog in, kot zatrjujejo, rešil 2 tisoč delovnih mest, ki bodo ugasnila ob prenehanju poslovanja družbe Malev.

Ryanair, ki že zdaj, kot navaja, zaposluje okoli 700 Madžarov, bo imel v torek odprt zaposlitveni dan za dosedanje pilote ter kabinsko in tehnično osebje danes ugaslega Maleva. Prek osrednjega madžarskega letališča Ryanair pričakuje pripeljati 2 milijona potnikov letno.

Dogovor z letališčem v Budimpešti naj bi po besedah irskega prevoznika po usklajevanju zadnjih podrobnosti sklenili že danes. Ryanair potnikom obljublja nizke cene, sam pa pričakuje uspešno poslovanje z Madžarsko, oboje pa se je za zdaj že nekdanjega madžarskega nacionalnega prevoznika Malev in njegove potnike klavrno izkazalo za nedosegljive sanje.

Ne spreglejte