Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
15.33

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 15.33

7 let, 7 mesecev

Spornega konjskega mesa v Sloveniji zaenkrat niso našli (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so povedali, da v Sloveniji zaenkrat niso našli spornega konjskega mesa, zaradi katerega je v nekaterih državah EU izbruhnila afera.

V Veliki Britaniji in v nekaterih drugih državah EU so v minulih dneh v govejih lazanjah odkrili tudi konjsko meso. V tem primeru gre za klasično poneverbo oz. problem nepravilnega označevanja izdelkov, je pojasnila namestnica vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič. "Ne gre za ogrožanje varnosti" "Poneverba pomeni, da je nekaj narejeno drugače, kot bi smelo biti. Največkrat - in tudi v tem primeru je tako - pa ne gre za ogrožanje varnosti. To pomeni, da gre za težnjo k zaslužku. To je pravzaprav največkrat vodilo pri vseh poneverbah, tudi v tem primeru," je pojasnila. V Angliji je nenavadno jesti konjsko meso Na Otoku zgodba odmeva predvsem zato, ker je v Angliji nenavadno jesti konjsko meso. "V Angliji konjskega mesa ne jedo, konje spoštujejo in se temu primerno do njih tudi obnašajo. Ni pa v Angliji prepovedano uporabljati konjskega mesa," je pojasnila Čadonič Špeličeva.

Tudi v Sloveniji je uporaba konjskega mesa dovoljena. "Pri nas v tem trenutku ocenjujemo, da ni nikakršne realne potrebe, da bi se bali za varnost živil, kjer je uporabljeno konjsko meso, seveda če so ta živila kupljena v registriranih prodajalnah in proizvedena v registriranih oz. odobrenih obratih," je pojasnila Čadonič Špeličeva.

Poizvedbo so opravili tudi v slovenskih trgovinah Ko so na upravi za varno hrano izvedeli za afero, ki je izbruhnila na Otoku in se nato razširila še v nekatere druge evropske države, so tudi v Sloveniji naredili hitre poizvedbe v petih velikih trgovskih mrežah - E.Leclerc, Lidl, Hofer, Mercator in Spar. Preko njihovih centralnih skladišč so poizvedovali, ali so v tem času dobili sporne izdelke. "V tem trenutku lahko rečemo, da po njihovih izjavah in v skladu z njihovo dokumentacijo takšnih izdelkov na slovenskem trgu ni," je dejala Čadonič Špeličeva. Podatkov za Tuševe trgovine še nimajo.

V Sloveniji je večina konjskega mesa slovenskega porekla Čadonič Špeličeva ob tem sicer opozarja, da je poneverbe teoretično vedno možno najti v sleherni državi članici EU. V Sloveniji je večina konjskega mesa slovenskega porekla, je pa Slovenija ena najbolj tranzitnih držav, saj preko nje iz vzhoda žive živali prevažajo v Italijo, pa tudi v druge članice EU.

V Sloveniji so lani zaklali nekaj več kot 1800 konjev, odvzetih pa je bilo 35 vzorcev konjskega mesa, ki so ga testirali na vsebnost različnih prepovedanih oz. nedovoljenih substanc in veterinarskih zdravil. "Doslej nismo odkrili neskladnega vzorca, torej nismo odkrili prepovedane substance," je povedala Čadonič Špeličeva. Letos bodo odvzeli nekaj več vzorcev kot lani.

Konjsko meso pri nas poznamo kot specialiteto Konjsko meso je praviloma dražje od govejega. V Sloveniji ga poznamo kot specialiteto, priporočajo pa ga tudi rizičnim skupinam, otrokom, starostnikom ... "Vendar to velja takrat, kadar nimamo opravka z goljufi," je pojasnila Čadonič Špeličeva. Lahko se namreč zgodi, da v prehransko verigo zaidejo tudi odsluženi športni konji, ki po končani karieri niso vredni nič.

Ne spreglejte