Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 1. 2011,
14.11

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 2. 1. 2011, 14.11

7 let, 6 mesecev

Spomladi javna razgrnitev nacionalnega energetskega programa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nov nacionalni energetski program, ki bo med drugim vključeval drugi blok nuklearke in šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) oziroma tudi scenarij brez tega bloka, je v zaključni fazi.

"Predvidevamo, da bo javna razgrnitev novega nacionalnega energetskega programa skupaj s celovito presojo vplivov na okolje v sredini marca 2011," so poudarili na ministrstvu za gospodarstvo in pojasnili, da so čas obravnave prestavili, ker so potrebne dodatne strokovne podlage za enega od scenarijev, in sicer za scenarij brez Teša 6. Teš 6 je namreč lani v javnosti dvignil precej prahu, zaradi nezadovoljstva z vodenjem projekta so nadzorniki Teša s položaja direktorja termoelektrarne novembra lani razrešili Uroša Rotnika in na njegovo mesto imenovali Simona Tota. Ministrstvo naročilo študije v zvezi s Teš 6 Zaradi številnih nejasnosti in sumov nepravilnosti pri vodenju Teša 6 je ministrstvo že naročilo vodstvu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) kot lastniku Teša in vodstvu Teša, naj v najkrajšem možnem času pridobijo neodvisne strokovne študije, na podlagi katerih bodo lahko sprejeli optimalne rešitve o smeri nadaljevanja izvedbe Teša 6.

Naročene so študija o zalogah lignita v Premogovniku Velenje in njegovi kurilni vrednosti, študija o prenovi četrtega in petega bloka ter študija o izgradnji Teša 6 nižje moči. Omenjene študije bodo predvidoma pripravljene do sredine februarja. Naročena je tudi revizija obstoječega projekta Teš 6.

Odločitev o prihodnosti Teša 6 na podlagi študij Cilj vseh študij, ki bodo podlaga za ustrezno umestitev Teša 6 v nacionalni energetski program, je pridobiti vse potrebne strokovne podlage za sprejem optimalne odločitve za nadaljnji razvoj projekta, optimalne tako z ekonomskega, okoljskega kot tudi socialnega vidika.

Program bo vključeval tudi Nek 2 Nacionalni energetski program bo po napovedih ministrstva vključeval tudi drugi blok jedrske elektrarne (Nek 2). Zanj je Gen Energija že januarja lani na gospodarsko ministrstvo oddala vlogo za izdajo energetskega dovoljenja za drugo enoto, vendar pa jo mora še dopolniti. O energetskem dovoljenju bo ministrstvo odločalo, ko bo Gen Energija dopolnila vlogo.

Ministrstvo z dovoljenjem med drugim določi vrsto objekta, način in pogoje opravljanja energetske dejavnosti v objektu, na katero se energetsko dovoljenje nanaša, pogoje v zvezi z objektom po prenehanju obratovanja ter pogoje glede uporabe javnega dobra ali javne infrastrukture.

Po sprejemu nacionalnega energetskega programa in podelitvi energetskega dovoljenja sledi sprejemanje državnega prostorskega načrta, potem izdelava projektne dokumentacije in zatem gradbeno dovoljenje za novo nuklearko.

Nek 2 - reaktor tretje generacije Za načrtovano Nek 2 se predvideva instalirano moč na pragu elektrarne do 1600 MW, uvrščala bi se med reaktorje tretje generacije, ki je v primerjavi s trenutno obratujočo drugo generacijo tehnično še bolj dovršena ter ekonomsko še učinkovitejša. Njena življenjska doba bi znašala 60 let.

Združitev HSE in Gen Energije V nacionalni energetski program bo vključeno tudi združevanje obeh energetskih stebrov, HSE in Gen Energije, kar naj bi bilo sicer po prvotnih načrtih ministrstva končano do konec leta 2010. Vendar so se nato na ministrstvu odločili, da bodo počakali na izdelavo bolj argumentiranih študij za združevanje in ga tudi postavili v kontekst nacionalnega energetskega programa.

"Nacionalni energetski program ne bo predvideval pravnoorganizacijske oblike združevanja, bo pa združevanje opredeljeno," so poudarili na ministrstvu. Dodali so, da so pozitivni učinki združevanja HSE in Gen Energije optimiranje proizvodnih zmogljivosti ter združevanje naložbenega in kadrovskega potenciala, medtem ko negativnih učinkov ob ustreznem ukrepanju za ohranitev konkurence na maloprodajnem trgu ni.

Ne spreglejte