Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2024,
10.52

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

podjetje viadukt Republika Srbska

Četrtek, 6. 6. 2024, 10.52

2 tedna

Slovensko podjetje Republiki Srbski napovedalo prisilno izterjavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Republika srbska BiH | Državne oblasti plačilo odškodnine zdaj po navedbah odvetnikov Viadukta prelagajo na vlado Republike Srbske, s katero so podpisali sporazum o poravnavi tega dolga.  | Foto Bojan Puhek

Državne oblasti plačilo odškodnine zdaj po navedbah odvetnikov Viadukta prelagajo na vlado Republike Srbske, s katero so podpisali sporazum o poravnavi tega dolga.

Foto: Bojan Puhek

Slovensko podjetje Viadukt je po arbitražni razsodbi napovedalo prisilno izterjavo 46 milijonov evrov odškodnine, saj oblasti v BiH niti mesec dni po odločitvi niso izkazale namere po plačilu dolga, piše banjaluški portal Capital.ba. Dolg medtem zaradi visokih obresti narašča za skoraj deset tisoč evrov na dan.

Entiteta BiH Republika Srbska mora Viaduktu izplačati 46 milijonov evrov odškodnine zaradi enostranske prekinitve pogodbe za izgradnjo hidroelektrarn na reki Vrbas.

Pravni zastopniki Viadukta, odvetniška pisarna Baroš, so za Capital.ba pojasnili, da so se od odločitve v maju trikrat obrnili na svet ministrov BiH glede na to, da je bila tožena stran BiH, ki je spor tudi izgubila. Na to vprašanje so opozorili tudi državno tožilstvo BiH in ministrstvo za finance BiH.

Državne oblasti plačilo prelagajo na vlado Republike Srbske

Državne oblasti plačilo odškodnine zdaj po navedbah odvetnikov Viadukta prelagajo na vlado Republike Srbske, s katero so podpisali sporazum o poravnavi tega dolga. Sporazum sta vlada entitete in države podpisali leto po začetku arbitraže, po njem pa se je Republika Srbska zavezala, da bo plačala vse stroške arbitražnega postopka.

V odvetniški pisarni Baroš poudarjajo, da sporazum nikakor ne vpliva na tožbeni zahtevek in obveznost, ki jo je BiH dolžna plačati na podlagi arbitražne odločbe.

"Prek vloge, ki smo jo 23. maja poslali pristojnim organom BiH, smo pustili 15-dnevni rok za ukrepanje, s ponudbo, da v navedenem roku opredelimo vsa vprašanja v zvezi z izvršitvijo razsodbe. Rok se izteče 7. junija, a kot kaže, bo ukrepanje pristojnih organov popolnoma izostalo, saj z nami v zvezi z omenjenim vprašanjem ni še nihče kontaktiral," so pojasnili za Capital.ba.

Dodali so, da bodo po tem roku priznanje razsodbe uveljavljali po sodni poti, nato pa tudi prek prisilne izterjave. Pri tem so opozorili, da je dolg zaradi obresti samo od začetka maja do danes narasel za okoli 250 tisoč evrov.

Podpisali so 165 milijonov vredno pogodbo za izgradnjo dveh elektrarn 

Vlada entitete BiH je leta 2004 s HES Vrbas, katerega večinski lastnik je slovenski Viadukt, podpisala 165 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo za izgradnjo dveh hidroelektrarn. Ker projekta tudi po desetih letih niso izpeljali, so pogodbo septembra 2015 razdrli.

HES Vrbas je oktobra 2015 na vlado Republike Srbske vložil odškodninski zahtevek zaradi odpovedi pogodbe. Ker je vlada zahtevo zavrnila, je Viadukt kot večinski lastnik HES Vrbas leta 2016 v Washingtonu vložil zahtevo za arbitražo z BiH.

BiH je arbitražni spor na arbitražnem sodišču v Washingtonu leta 2022 izgubila. Vlada entitete je nato vložila zahtevo za razveljavitev te odločitve in dala brezpogojno jamstvo, da bo dolg poplačala, če odločba ne bo razveljavljena. Arbitražni svet v Londonu je v začetku maja njihovo zahtevo po razveljavitvi zavrnil.

Milorad Dodik, Vladimir Putin
Novice Vlada v Republiki Srbski iz obravnave umaknila sporni zakon o tujih agentih
Milorad Dodik
Novice Dodik: Sprejetje resolucije o genocidu v Srebrenici pomeni konec Bosne in Hercegovine
hidroelektrarna
Novice Republika Srbska mora slovenskemu Viaduktu izplačati 46 milijonov evrov odškodnine
Ne spreglejte