Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
1. 3. 2017,
12.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

2

Natisni članek

startup Kickstarter Adrifund Žiga Berce MAG-LEV Audio

Sreda, 1. 3. 2017, 12.40

6 let, 6 mesecev

Slovenski startupi v zadnjem letu zbrali 1,8 milijona evrov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

2

delo, digitalizacija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V preteklem letu so slovenske ekipe na platformah za množično financiranje predstavile 80 projektov in skupaj zbrale 1,8 milijona evrov, ugotavlja poznavalec startup področja Žiga Berce. Najuspešnejši slovenski projekt v preteklem letu je bil lebdeči gramofon, ki je dobil več kot pol milijona evrov podpore.

Najbolj znana svetovna platforma za množično financiranje Kickstarter bo kmalu upihnila osmo svečko. Ob tej sta med Slovenci, ki svoj poslovno pot začenjajo z zbiranjem zagonskih sredstev, priljubljena še Indiegogo in slovenski Adrifund.

38-odstotna uspešnost slovenskih projektov

Najuspešnejši projekt lanskega leta je bil lebdeči gramofon. | Foto: STA , Najuspešnejši projekt lanskega leta je bil lebdeči gramofon. Foto: STA , Slovenci so v letu 2016 prijavili 80 projektov, od katerih je bilo uspešnih 38 odstotkov oziroma 30 projektov. Za številkami stoji Žiga Berce, ki je pred tremi leti tudi sam na Kickstarterju uspešno zbral sredstva za namizno igro Tracker. Zdaj pomaga in svetuje bodočim iskalcem sredstev na platformah za množično financiranje.

Slovenci so lani z 80 projekti (upoštevani so tisti, ki so projekte prijavili v Sloveniji) zbirali 1,3 milijona evrov, kar je skoraj pol manj kot leta 2015.

Čeprav so si Slovenci lani želeli manj sredstev za svoje projekte, pa so bili pri tem bolj uspešni, saj so prvič zbrali več, kot so želeli. Skupni znesek zbranih sredstev v lanskem letu je bil tako 1,8 milijona evrov, kar je približno 300 tisoč evrov več kot leta 2015.

Kaj je treba storiti pred začetkom kampanje:

"Moraš vedeti, koga nagovarjaš"

"Slovenci zelo dobro podprejo slovenske projekte, česar se mnogi sploh ne zavedajo. Kampanje so bile lani boljše zastavljene, zato so bile tudi tako uspešne," meni Berce. Na Kickstarterju je bilo lani uspešnih kar 47 odstotkov slovenskih projektov, kar je veliko nad povprečjem (povprečje se giblje med 32- in 35-odstotno uspešnostjo).

Nik Vene (v sredini) je na Kickstarterju presegel svoj plan za več kot 1700 odstotkov. | Foto: Startup cafe Ljubljana Nik Vene (v sredini) je na Kickstarterju presegel svoj plan za več kot 1700 odstotkov. Foto: Startup cafe Ljubljana "Preden se lotiš kampanje, moraš vedeti, koga nagovarjaš, šele nato se je treba odločiti za množično zbiranje sredstev. Tam je namreč mnogo projektov, ki jih nihče sploh ne opazi," je prepričan Berce. Meni, da moraš okoli 70 odstotkov ljudi sam pripeljati do produkta, približno 30 odstotkov pa je takih, ki podrobno spremljajo platforme in sami najdejo tvoj projekt.

Najuspešnejši projekti so bili v sekcijah dizajna in tehnologije, ki ju uporabniki najpogosteje obiskujejo.

Iz kategorije dizajna prihaja tudi lanska najuspešnejša slovenska ideja, in sicer lebdeči gramofon MAG-LEV, ki je zbral več kot 524 tisoč evrov od 717 podpornikov.

Največje presenečanje med Slovenci je pripravil Nik Vene, ki je razvil posebno držalo, da srajca ne "zbeži" iz hlač (S-holder). Pravkar je sredi druge kampanje, s katero je nameraval zbrati pet tisoč dolarjev, dvajset dni pred koncem pa je zbral že več kot 83 tisoč dolarjev oziroma približno 78 tisoč evrov.  

Startupi infografika | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ne spreglejte