Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
9.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 9.31

7 let, 2 meseca

Raiffeisen Bank s temačnimi napovedmi za gospodarstvo območja evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Špansko iskanje zavetja v rešilnem paketu in optimalni rezultat volitev v Grčiji nimata pomembnega blažilnega učinka na dolžniški cikel.

Zgornje je ob izdaji četrtletne publikacije ocenil glavni analitik pri Raiffeisen Bank International Peter Brezinschek. Po izvedbi ukrepov za konsolidacijo je v večjem delu evrskega območja namreč napovedana recesija. Brezinschek v območju evra pričakuje 0,3-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda v letošnjem letu. Najnovejša dogajanja v evrskem območju imajo namreč še vedno vpliv na donos državnih obveznic obrobnih držav evrskega območja. "Medtem ko za vlagatelje nemške državne obveznice še vedno veljajo za varen pristan, ostaja donosnost na premije za Španijo kritična," je ocenil Brezinschek.

"Poziv nekaterih politikov po rasti namesto varčevanju ni prava pot" Brezinschek meni, da poziv nekaterih politikov po "rasti namesto varčevanju" ni prava pot za evrsko območje. Vendar pa glavni analitik Raiffeisen Bank International kljub temu predvideva, da bo EU sklenila kompromis, na primer, projektne obveznice za infrastrukturo ali večje sofinanciranje projektov strukturnih in kohezijskih skladov v obrobnih državah evrskega območja.

"Španska zahteva po financiranju glavna točka dnevnega reda" Analitiki Raiffeisen Research so prepričani, da bo španska zahteva po financiranju postala glavna točka dnevnega reda, sedaj ko je neposredna grožnja izstopa Grčije iz evra mimo. Brezinschek je ob tem dodal, da so ključni problemi evrskega območja predvsem v dejstvu, da dejavniki, ki so bistvenega pomena za delovanje unije z enotno valuto, sploh še niso bili vzpostavljeni in izvedeni.

"Glavni primanjkljaji so v politiki enotne valute in sedaj v 17 različnih gospodarskih in proračunskih politikah," pojasnjuje Brezinschek. Brezinschek pravi, da predstavljajo zmanjšanje grožnje izstopa Grčije iz evra, problemi Španije in ameriška monetarna politika mešanico dejavnikov, ki bi morali ohranjati stabilnost menjalnega tečaja evra in ameriškega dolarja.

Glede na še vedno napeto situacijo v evrskem območju v prihodnjih tednih ne pričakuje nesorazmernega povečanja na trgih lastniških vrednostnih papirjev. Vendar pa na podlagi zgoraj omenjenih dejavnikov pričakuje rahlo okrevanje najpomembnejših kazalnikov, dodaja.

Ne spreglejte