Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 12. 2010,
11.13

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 7. 12. 2010, 11.13

7 let, 6 mesecev

Pri sanaciji železnic bo svetovala družba A.T. Kearney

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pri sanaciji in reorganizaciji Slovenskih železnic bo svetovala družba A.T. Kearney. Za storitev bo družba prejela 1,2 milijona evrov.

Pogodba za svetovanje je bila z omenjeno družbo, ki je na mednarodnem razpisu, ki ga je ministrstvo za promet objavilo v začetku leta, oddala najugodnejšo ponudbo, podpisana v teh dneh. A.T. Kearney bo za storitev prejel 1,2 milijona evrov. Sanacija naj bi bila izvedena v 15 mesecih po podpisu pogodbe Sanacija Slovenskih železnic naj bi bila izvedena v 15 mesecih po podpisu pogodbe, temu pa bo sledilo tudi šestmesečno opazovalno obdobje spremljanja implementacije sanacijskih ukrepov. Uspešnost izvedbe pogodbenih obveznosti je zavarovana tudi z bančno garancijo, izplačane pa bodo v petih fazah na podlagi uspešne izvedbe vsake posamezne faze, je še zapisano na spletnih straneh prometnega ministrstva. Merilo za izbor je bila izključno cena storitve Ministrstvo je razpis za svetovalca pri sanaciji Slovenskih železnic objavilo v začetku letošnjega januarja, postopek iskanja izvajalca javnega naročila pa so kasneje nadaljevali s pogajanji. Merilo za izbor je bila izključno cena storitve, zaradi česar se je naročnik odločil postaviti precej visok vstopni prag za ponudnike.

Poleg družbe A.T. Kearney iz Ljubljane so se za javno naročilo potegovale še družne McKinsey&Company z Dunaja, Railstics iz Wiesbadna, The Boston Consulting Group iz Münchna, Transcare iz Wiesbadna, Roland Berger Strategy Consultations z Dunaja in Deloitte Revizija iz Ljubljane.

Pričakovanja do ponudnikov že v razpisu Ministrstvo je že v razpisu opredelilo svoja pričakovanja do ponudnikov: hiter preobrat v poslovanju, oblikovanje celostne rešitve za presežno delovno silo, razvoj in presoja strateških možnosti, preoblikovanje trenutno integriranega železniškega sistema in oblikovanje celovitega načrta za prestrukturiranje skladno z načrti lastnika.

Podpis pogodbe se je zavlekel Da je A.T. Kearney oddal najugodnejšo ponudbo, je bilo znano že v začetku marca, a se je podpis pogodbe zavlekel, saj je premier Borut Pahor k sodelovanju pri sanaciji železnic povabil nekdanjega prvega moža Deutsche Bahna Hatmuta Mehdorna, ki je tudi izkazal interes za sodelovanje. Kasneje je Mehdorn predlagal povezavo Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope v logistični holding.

Ali bo do oblikovanja holdinga dejansko tudi prišlo, še ni jasno. Vlada oziroma ministrstvo za promet je sredi septembra na temo oblikovanja logističnega holdinga pripravilo konferenco, na kateri je bilo slišati kar nekaj pomislekov, vprašanj in pripomb glede holdinga.

Ekonomska, pravna in "čustvena vprašanja Po tej konferenci so na vladi oziroma na ministrstvu skupaj z zunanjimi strokovnjaki pripravljali odgovore na vprašanja, ki so jih razdelili v tri skupine: ekonomska, pravna in "čustvena". Od odgovorov nanje je odvisna usoda oblikovanja logističnega holdinga.

Nova konferenca o zamisli Nemca Mehdorna bo po napovedih v drugi polovici decembra.

Ne spreglejte