Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
13.37

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 28. 5. 2013, 13.37

7 let, 8 mesecev

Prestrukturiranje največje ciprske banke bo vodil Kristos Sorotos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Za začasnega prvega moža največje ciprske banke Bank of Cyprus je bil imenovan grški bankir Kristos Sorotos. Njegova naloga bo prestrukturirati banko skladno z navodili iz programa pomoči tej državi.

61-letni Kristos Sorotos, ki bo funkcijo uradno nastopil v sredo, je strokovnjak za korporativno prestrukturiranje, izkušnje s tega področja pa si je nabral v Grčiji, ZDA, Bolgariji in Romuniji, so pojasnili v osrednji ciprski denarni ustanovi. Med drugim je bil bankir namestnik prvega moža grške National Bank of Greece, kjer je bil odgovoren za upravljanje slabih posojil in oblikovanje slabe banke. Vodil je tudi grško enoto ameriške banke Citibank in opravljal funkcijo generalnega direktorja grške Eurobank. Na Cipru upajo, da bo Sorotosu uspelo Bank of Cyprus, ki je trenutno pod nadzorom centralne banke, popeljati skozi najhujšo krizo države.

Banke na Cipru čakajo težki časi Nikozija se je letos v zameno za 10 milijard evrov vredno posojilo območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) zavezala k občutnemu zmanjšanju bančnega sektorja, tamkajšnje banke pa zato čakajo zelo težki časi.

Lastniki denarnih vlog na Bank of Cyprus, višjih od 100.000 evrov, so skladno s pogoji iz programa pomoči izgubili 37,5 odstotka svojega depozita oz. so v zameno za to dobili delnice banke. Poleg tega je 22,5 odstotka njihovega depozita zamrznjenega, dokler ne bo določen dokončni znesek prestrukturiranja banke. Tudi ta delež bi bil lahko konvertiran v delnice, to pa naj bi bilo znano do konca julija.

Nekateri bodo na svoj denar čakali več let Varčevalci, ki so imeli depozite nad 100.000 evri v drugi največji ciprski banki Laiki, bodo medtem na delež svojega denarja čakali več let. Nikozija je namreč skladno z dogovorom s t.i. trojko posojilodajalcev - Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in IMF - Laiki zaprla. Razdelila jo je na dobro in slabo banko, pri čemer je zdravi del - zajamčene depozite pod 100.000 evri in posojila, ki se normalno poplačujejo - prenesla na Bank of Cyprus.

Potem ko so bile ciprske banke zaradi strahu pred prenosom denarja pred potrditvijo mednarodne finančne pomoči marca skoraj dva tedna zaprte, so zdaj pod strogim nadzorom.

Ne spreglejte