Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 5. 2011,
9.01

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

okolje

Nedelja, 22. 5. 2011, 9.01

7 let, 3 mesece

Panasonic za okolju prijazne tehnologije in proizvode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Japonskemu proizvajalcu gospodinjskih aparatov in elektronike Panasonic, ki se po potresu in cunamiju na Japonskem sooča z velikimi težavami, se obeta luč na koncu predora.

Družba namreč v katastrofi zdaj vidi novo priložnost. Potem ko je država napovedala novo energetsko politiko, bo stavila na zelene tehnologije in okolju prijazne proizvode.

Nov način za krepitev podjetja Panasonic se sooča s hudo konkurenco, ki jo predstavljajo agresivni azijski tekmeci. Ti so najbolj aktivni na področju elektronike, zato bo Panasonic, ki med drugim slovi po digitalnih fotoaparatih lumix, v prihodnje skušal rast podjetja krepiti na nov način. "Če bo Panasonic ostal osredotočen zgolj na elektroniko in na belo tehniko, potem bo prihodnja rast podjetja omejena," priznavajo v družbi.

Do 2018 najmočnejša družba zelene inovativnosti? Prav zato so se, kot pojasnjujejo, že začeli usmerjati v proizvodnjo okolju prijaznih izdelkov in na zelene tehnologije. Prepričani so, da se jim bo to slej ali prej obrestovalo. V tej luči so si za cilj postavili, da do leta 2018 postanejo najmočnejša družba na področju zelene inovativnosti v elektronski industriji.

Vodilni tudi v solarnem gospodarstvu Med drugim naj bi na svetovnem trgu prevzeli tudi največji delež trgovine z litijsko-ionskimi baterijskimi vložki, s pomočjo prevzema družbe Sanyo Eletric pa naj bi pristali tudi v vodilni trojici na področju svetovnega solarnega gospodarstva.

Japonska bo koristila sonce, veter in biomaso K hitremu razvoju bi jim lahko pomagala prav naravna katastrofa, ki je nedavno prizadela deželo vzhajajočega sonca. Tej je namreč sledila jedrska kriza, zaradi česar se je Japonska odločila reformirati svojo energetsko politiko, ki je še pred kratkim narekovala povišanje odvisnosti od jedrske energije s 30 na 50 odstotkov. Zdaj vlada napoveduje osredotočenje na obnovljive vire energije - na sonce, veter in biomaso.

Slabe razmere prinesle tudi nove priložnosti Japonsko so po potresu in cunamiju pretresali izpadi električne energije, za poletje pa pričakuje, da je bo primanjkovalo, saj je morala zapreti dve nuklearki. V skladu s tem je Tokio podjetja zaprosil, naj zmanjšajo porabo energije za 15 odstotkov, gospodinjstva pa, naj ne uporabljajo klimatskih naprav. To so razmere, ki za Panasonic predstavljajo priložnost, pravijo v družbi.

Preden bo lahko Panasonic žel uspehe svoje nove strategije, pa bo preteklo še precej vode. Tekoče fiskalno leto je za podjetje zelo težko. Po marčni katastrofi je bila njegova prodaja precej okrnjena, težave z električno energijo in pomanjkanjem delov, ki so na obzorju, pa bodo očitno še naprej omejevale proizvodnjo.

Število zaposlenih bodo zmanjšali za 17.000 Minuli mesec so v družbi napovedali zmanjšanje števila svojih zaposlenih po svetu za 17.000, obenem pa tudi prodajo nekaterih svojih enot. Na ta način naj bi se proizvajalec gospodinjskih aparatov in elektronike po tem, ko že nekaj časa beleži čisto izgubo - v četrtletju med januarjem in marcem je znašala 40,7 milijarde jenov (349,5 milijona evrov), vrnil na pot proti dobičku.

Ne spreglejte