Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2013,
15.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2013, 15.07

7 let, 2 meseca

"Odpadki predstavljajo breme in obenem poslovno priložnost"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je predstavilo nova predpisa s področja odpadkov, in sicer osnutek uredbe o ravnanju s komunalnimi odpadki ter operativni program ravnanja s komunalnimi odpadki.

Predstavili pa so tudi stanje odlaganja odpadkov na slovenskih odlagališčih. Minister Franc Bogovič je ob tem poudaril pomen ravnanja z odpadki.

V kohezijskih skladih ostaja na voljo še 450 milijonov evrov Pri reševanju problematike odpadkov so se na ministrstvu posvetili predvsem priložnostim na področju črpanja kohezijskih sredstev, je pojasnil Bogovič. Ob tem je dejal, da je Slovenija za to področje v minulih šestih letih počrpala 50 milijonov evrov iz proračuna EU, lani dodatnih slabih 50 milijonov evrov, za naslednja tri leta pa ostaja še 450 milijonov evrov. "V naslednjih treh letih tako lahko zavrtimo cikel investicij v vrednosti od 700 do 800 milijonov evrov. To priložnost je treba izkoristiti," je poudaril.

Ministrstvo je doslej pregledalo stanje na vseh odlagališčih odpadkov po Sloveniji in naredilo načrt, katera odlagališča bodo še primerna za odlaganje odpadkov v nekaj naslednjih letih in katera za nadaljnja desetletja.

"Država mora zagotoviti zanesljivost in stalnost sistema ravnanja z odpadki" Bogovič je poudaril pomen ravnanja z odpadki. Povedal je, da je bilo to področje eno od prioritetnih, s katerimi se je začel ukvarjati že v začetku svojega mandata. Treba je bilo naredit pregled obstoječe in načrtovane infrastrukture ravnanja z odpadki, razmisliti kaj narediti z odlagališči in kako zmanjšati količino odpadkov, ki se oddajajo na odlagališčih, ter povečati recikliranje oz. ponovno uporabo odpadkov. Država ima na tem področju pomembno vlogo, saj mora zagotoviti zanesljivost in stalnost sistema ravnanja z odpadki, je dodal.

Hribar Milič: Pri odpadkih je lahko tudi znotraj gospodarstva veliko nasprotujočih si mnenj Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič pa je zatrdil, da odpadki predstavljajo za potrošnike in gospodarstvo breme, obvezo in obenem poslovno priložnost. V trenutnih razmerah je treba tudi to področje natančno regulirati, a obenem ustvariti okolje, kjer bodo imela podjetja boljše pogoje, je prepričan. "Področje ravnanja z odpadki je področje, kjer je lahko tudi znotraj gospodarstva veliko nasprotujočih si mnenj," je sklenil.

Kaj določa uredba? Uredba o komunalnih odpadkih sicer določa pravila ravnanja s komunalnimi odpadki, vključno z obveznostmi izvirnega povzročitelja komunalnih odpadkov, pa tudi vrste in najmanjši obseg dejavnosti ter nalog, ki morajo biti zagotovljene v okviru obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja na področju komunalnih odpadkov. Določa tudi oskrbovalne standarde in normative ter tehnične in druge ukrepe za opravljanje teh javnih služb.

Uredba določa vzpostavitev in nadgradnjo ustrezne infrastrukture na občinski ravni za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov ter uvaja dodatne možnosti in spodbude za ločevanje odpadkov na izvoru, ob sočasnem omejevanju mešanih komunalnih odpadkov.

Uredba zato predstavlja ukrep za doseganje cilja v zvezi s povečanjem priprave za ponovno uporabo in recikliranja komunalnih odpadkov ter ukrep za doseganje ciljev ločenega zbiranja in/ali predelave/recikliranja odpadkov, kot so odpadna embalaža ter odpadne baterije in akumulatorji.

Uredba tudi določa, kateri komunalni odpadki so predmet obdelave in kakšen je obseg dejavnosti javne službe obdelave podatkov ter kateri komunalni odpadki so predmet odlaganja in kakšen je obseg dejavnosti javne službe odlaganja odpadkov.

Uredba zato skupaj z uredbo o odlaganju odpadkov na odlagališčih, ki določa obveznosti glede centra za ravnanje s komunalnimi odpadki, vključno z minimalnim oskrbovalnim standardom za tak center, obveznosti glede obdelave mešanih komunalnih odpadkov pred odlaganjem in obveznosti glede odlaganja odpadkov (mejne vrednosti, prepovedi), predstavlja ukrep za zagotovitev postopnega zmanjševanja količine biorazgradljivih komunalnih odpadkov, ki se odlagajo na odlagališčih.

V predpisih o odpadkih trenutno ni določene nobene izjeme od obvezne uporabe javne službe obdelave komunalnih odpadkov in obvezne uporabe javne službe odlaganja komunalnih odpadkov, določene pa so nekatere izjeme od obvezne uporabe javne službe zbiranja komunalnih odpadkov.

Z uredbo o komunalnih odpadkih se v te izjeme ne posega, pač pa se uvaja nova izjema, in sicer, da lahko izvirni povzročitelji komunalnih odpadkov iz dejavnosti zagotovijo obdelavo vseh svojih komunalnih odpadkov, razen mešanih komunalnih odpadkov, tudi v skladu z uredbo o odpadkih.

To pomeni, da jih lahko oddajo tudi drugemu zbiralcu ali izvajalcu obdelave, pri čemer pa morajo zaradi upoštevanja cilja v zvezi s povečanjem ponovne uporabe in recikliranja komunalnih odpadkov za te odpadke zagotoviti pripravo za ponovno uporabo ali recikliranje.

Ne spreglejte