Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 8. 2012,
15.57

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 8. 2012, 15.57

7 let, 4 mesece

Ministrstvo za finance opozarja pred prevelikimi proračunskimi apetiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ministrstvu za finance so pozvali k zavedanju, da ob trenutnih razmerah v primeru predlogov, ki zahtevajo nerealno visoke izdatke, ne bi bilo moč zapreti proračuna za prihodnji dve leti.

Vlada je namreč na včerajšnji seji zavrnila predlagana izhodišča za pripravo proračunov za 2013 in 2014 ter ministrstvu za finance naložila, naj skupaj z ostalimi resorji pripravi novo gradivo. "Ministrstvo bo seveda nov usklajen osnutek izhodišč pripravilo v sodelovanju z ostalimi ministrstvi, pri čemer pa se je potrebno zavedati, da zaradi vse bolj zaostrene gospodarske in javnofinančne situacije, v primeru upoštevanja predlogov, ki zahtevajo nerealno visoke izdatke, ne bi bilo moč zapreti proračuna," so v pisnih pojasnilih zapisali na finančnem ministrstvu.

Na ministrstvu opozarjajo, da razmere niso rožnate Ob tem so spomnili, da je primarna naloga ministrstva za finance skrb za uravnotežene javne finance ter spoštovanje zavez pri konsolidaciji javnih financ, ki jih je Slovenija dala na ravni EU ter zavez koalicijskih partneric.

Na ministrstvu opozarjajo, da se Slovenija letos sooča z nadaljnjim pešanjem gospodarske aktivnosti ter zaostrovanjem razmer v vseh panogah. Bruto domači proizvod bo tako v primerjavi s predhodnim letom realno nižji za približno en odstotek, spodbude iz zunanjega okolja, od katerega je slovensko gospodarstvo odvisno, pa so prav tako skromne.

"Drugih virov kot restriktivne in uravnotežene javne finance za zagon rasti praktično ni" "Trenutno drugih virov kot restriktivne in uravnotežene javne finance za zagon rasti praktično ni," pravijo na finančnem ministrstvu. Ob tem pojasnjujejo, da razmere v notranjem in zunanjem okolju dodatno otežujejo zastavljen načrt za uravnoteženje javnih financ v obdobju do 2014, "kar bi bilo pri pripravi proračuna nujno upoštevati".

Pripravili bodo nov krog usklajevanj Na ministrstvu so prepričani, da je za verodostojnost Slovenije bolj kot kdaj koli prej nujno narediti proračun, ki bo pripravljen v okviru realnih finančnih zmožnosti in zavez. "V primeru, da bi v celoti sledili predlogom, ki so bili izpostavljeni na vladi ob obravnavi izhodišč, ne bi mogli slediti tem zavezam, zato bomo pripravili nov krog usklajevanj, v okviru katerega pričakujemo tvorno sodelovanje vseh ministrstev," so zapisali.

Prepričani so, da bi v okviru realnih finančnih zmožnosti in zavez pripravljen proračun predstavljal "spodbudo za nadaljnje gospodarsko oživljanje, višanje bonitetne ocene Slovenije ter nižanje cene denarja na mednarodnih finančnih trgih".

Ne spreglejte