Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
17.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 17.18

7 let, 2 meseca

Ministrstvo: Pri spornem odpuščanju delavcev Mure nismo sodelovali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je zanikalo navedbe, da je odredilo odpuščanje nekaterih nekdanjih Murinih delavcev prek slamnatih podjetij in brez odpravnin.

Kot so poudarili, je pooblaščenec nekdanjih delavcev Mure Borut Soklič napačno povzel izjavo ministra Ivana Svetlika na seji odbora DZ za delo julija lani.

Soklič: Delavci so bili izigrani Soklič, ki zagovarja odpuščene delavcev treh hčerinskih družb Mure, je na sredini novinarski konferenci dejal, da so bili ti delavci lani odpuščeni prek slamnatih podjetij in brez odpravnin. Po njegovi oceni so bili delavci, ki matično družbo Muro tožijo zaradi uveljavljanja prerekanih terjatev, izigrani po navodilu takratnega državnega vodstva.

Po Sokličevem mnenju je bilo namreč reševanje Murine problematike politično pogojeno oz. nadzorovano. Po njegovih besedah je Svetlik na omenjeni seji odbora povedal, da je država odredila načrt reševanja Mure, kar pomeni odpuščanje delavcev prek slamnatih podjetij. Pri tem se je država po njegovi oceni zavedala, da bodo delavci ostali brez vsega.

Na ministrstvu pravijo, da je Soklič napačno povzel ministrovo izjavo na omenjeni seji odbora DZ. Kot pojasnjujejo, je Svetlik takrat dejal, da se zakonska možnost odpuščanja delavcev prek slamnatih podjetij v času krize zlorablja, tudi v Muri. Prav z namenom zaščite delavcev pred tovrstnimi zlorabami je ministrstvo tudi pripravilo spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki bi te zlorabe omejile. Žal pa socialni partnerji teh sprememb niso podprli.

3,6 milijona evrov za aktivno politiko zaposlovanja Poudarili so tudi, da je ministrstvo v zadnjih treh letih za pomoč Murinim delavcem in njenim hčerinskim družbam namenilo 3,6 milijona evrov za programe aktivne politike zaposlovanja. Za denarne socialne pomoči je bilo namenjenih okoli 880.000 evrov. Jamstveni in preživninski sklad je Murinim delavcem od novembra leta 2009 pa do danes izplačal sredstva v skupni višini 5,2 milijona evrov.

Svetlik: Sanacija Mure je bila uspešna Spomnili so tudi, da je ministrstvo z namenom pomagati delavcem Mure uspešno kandidiralo tudi za sredstva Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji, iz katerega je Slovenija prejela 2,2 milijona evrov. Svetlik ob tem meni, da je bila sanacija Mure uspešna in da ima Mura po prodaji podjetju Aha Moda, ki se zavezuje k ohranitvi 1600 delovnih mest v naslednjih petih letih, dobre možnosti za razvoj tudi v prihodnje.

Ne spreglejte