Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
3. 3. 2016,
8.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav poslovni rezultati

Četrtek, 3. 3. 2016, 8.45

7 let, 2 meseca

Matej Runjak odstopil kot prvi nadzornik Zavarovalnice Triglav

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvi nadzornik Zavarovalnice Triglav Matej Runjak je nepreklicno odstopil kot predsednik in član nadzornega sveta.

Mandat mu bo prenehal z dnem zasedanja prve redne skupščine Zavarovalnice Triglav, ki bo predvidoma dne konec maja, so iz Zavarovalnice sporočili po seji nadzornega sveta. Runjak je bil kot predstavnik delničarjev v nadzorni svet naše največje zavarovalnice imenovan junija 2013, ko je bil član uprave Slovenskega državnega holdinga, kjer pa od letošnjega januarja ni več zaposlen.

Nov petletni mandat je od nadzornikov dobila članica uprave Marica Makoter, ki je delavska direktorica zavarovalnice.

Lani bolje od načrtov Nadzorniki so se na seji seznanili tudi z nerevidiranimi podatki o poslovanju Skupine Triglav in Zavarovalnice Triglav. Zavarovalnica Triglav je lani ustvarila 58,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 28 odstotkov več kot predlani. Skupina ga je zvišala za štiri odstotke na 88,9 milijona evrov.

Dobiček pred obdavčitvijo Skupine Triglav, ki jo vodi predsednik uprave Andrej Slapar, v višini 102,5 milijona evrov je lani za dva odstotka presegal predlanskega. Čisti dobiček v višini 88,9 milijona evrov je bil štiri odstotke višji kot v letu 2014.

Zavarovalnica Triglav je leto 2015 končala z 68,4 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je 19 odstotkov bolje kot leto pred tem. Ustvarila je 58,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 28 odstotkov bolje kot v letu 2014.

Skupina je dosegla 12,8-odstotno dobičkonosnost kapitala, matična družba pa 10,9-odstotno.

Več tudi obračunanih zavarovalnih premij Skupina Triglav je lani obračunala 919,1 milijona evrov zavarovalne premije, kar je za štiri odstotke več od načrtov in tri odstotke več kot leto pred tem.

Premija matične družbe je dosegla 586,3 milijona evrov, kar je odstotek manj kot v letu 2014. Obračunane kosmate škode skupine so znašale 594,8 milijona evrov in so bile tri odstotke nižje kot leto prej, škode matične družbe v višini 390,6 milijona evrov pa sedem odstotkov nižje.

Kosmati obratovalni stroški zavarovalne dejavnosti skupine so ostali na ravni preteklega leta, stroški matične družbe pa so bili za odstotek nižji.

Skupna pokojninska družba od zdaj v Skupini Triglav S 36-odstotnim tržnim deležem Skupina Triglav prepričljivo zaseda vodilni položaj na slovenskem zavarovalnem trgu.

Poleg matične družbe na njem poslujeta še Triglav, zdravstvena zavarovalnica in nova odvisna družba skupine, Skupna pokojninska družba.

V Sloveniji ima Skupina Triglav na trgu premoženjskih zavarovanj 44-odstotni tržni delež, na trgu življenjskih zavarovanj 35-odstotnega, na trgu zdravstvenih zavarovanj pa 23-odstotni delež.

Skupina Triglav je okrepila tržni položaj zunaj Slovenije v vseh petih državah, v katerih je prisotna.

Visoka finančna stabilnost Visoka bonitetna ocena je eden najpomembnejših strateških ciljev Skupine Triglav, ki ga je družba ponovno dosegla v lanskem letu. Obe agenciji, S&P in A.M. Best, sta potrdili bonitetno oceno A– ter jo utemeljili s finančno močjo in uspešnim poslovanjem skupine.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je ob objavi prvih informacij o poslovanju za lani na straneh Ljubljanske borze zapisal: "Lansko leto je bilo v znamenju dobrega poslovanja Skupine Triglav, potrditve visokih bonitetnih ocen in visokega izplačila dividend našim delničarjem.

Pomemben dogodek je bil prevzem Skupne pokojninske družbe in s tem okrepitev naše prisotnosti na trgu pokojninskih zavarovanj v Sloveniji.

Uspešno samo končali razvojne aktivnosti za uveljavitev zahtev Solventnosti II. Ta zavarovalnicam v Evropski uniji prinaša spremembo v sami kulturi poslovanja, saj zahteva vrednotenje vpliva posamezne poslovne odločitve na profil tveganj zavarovalnice, na njen kapital in finančno stanje. Večji poudarek je torej na proaktivnem upravljanju vseh tveganj, ki se jim zavarovalnica izpostavlja, in ne zgolj na dozdajšnji skladnosti s pravili. V Skupini Triglav smo se prilagodili novim zahtevam in ocenjujemo, da tudi po novi metodi izračuna kapitalska ustreznost ostaja ustrezno visoka."

Revidirani rezultati o poslovanju v letu 2015 bodo skladno s finančnim koledarjem družbe objavljeni aprila.

Ne spreglejte