Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
15.11

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 7. 2013, 15.11

7 let, 8 mesecev

Luka Koper bo z 20-milijonskim posojilom refinancirala obveznosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Luka Koper je s poslovno banko sklenila pogodbo o najetju sedemletnega posojila v višini 20 milijonov evrov.

Z najetjem posojila bo koprska družba refinancirala del finančnih obveznosti, ki zapadejo v drugi polovici letošnjega leta. Skupini Luka Koper v celotnem letošnjem letu zapade v plačilo 46,6 milijona evrov glavnic prejetih posojil. V prvi polovici letošnjega leta je skupina sicer za 13,4 milijona evrov znižala obseg finančnih obveznosti, ki so tako na 30. junij znašale 170,4 milijona evrov, so v sporočilu, objavljenem na straneh Ljubljanske borze, navedli v Luki.

Poplačilo preostalega dela glavnic prejetih posojil, ki zapadejo v plačilo v drugi polovici leta, bo Luka Koper financirala delno tudi z najetim dolgoročnim posojilom. S tem se bo dodatno podaljšala ročnost virov financiranja skupine Luka Koper, tako da bo po izvedenem refinanciranju posojil v letu 2013 povprečna tehtana ročnost prejetih posojil znašala 5,3 leta.

V prihodnjih štirih letih bo po najetju dolgoročnega posojila skupini Luka Koper zapadlo v plačilo skupaj 70 milijonov evrov glavnic posojil v zneskih, ki nobeno leto ne bodo presegli 20 milijonov evrov. V Luki tako ocenjujejo, da se z najetjem posojila finančna moč skupine Luka Koper dodatno krepi in ob obstoječi kapitalski strukturi omogoča nadaljnji dinamični razvoj.

Skupina Luka Koper je sicer v prvem četrtletju letos ustvarila skoraj 4,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 82 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poslovni prihodki so dosegli dobrih 37 milijonov evrov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Matična družba pa je čisti dobiček povečala za 105 odstotkov na skoraj štiri milijone evrov.

Ne spreglejte