Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 1. 2014,
15.07

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bogataš bogastvo

Torek, 28. 1. 2014, 15.07

8 mesecev, 2 tedna

Kje nepremičnine kupujejo svetovni superbogataši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bogati Evropejci svoje nepremičnine kupujejo po vsem svetu. Američani hiše in posestva najraje kupujejo doma, London pa je z vidika nakupa nepremičnin priljubljen pri prav vseh superbogataših.

Raziskava, ki sta jo izvedli organizacija Wealth-X in nepremičninska družba Savills, osvetljuje navade najbolj bogatih posameznikov tega sveta, ko gre za vprašanje, kje bodo kupili svoje nepremičnine. Superbogataši (v raziskavi so za te opredeljeni tisti, ki imajo vsaj 22 milijonov evrov premoženja) se morda res pogosto odločajo za nakup hiš in luksuznih stanovanj v tujini, a se povečini vseeno nastanijo v svoji globalni regiji, ki jo imajo za svoj dom. Nekoliko drugače je morda zgolj pri Evropejcih.

Najpogostejši trendi zadnjih let so:

- Najbogatejši Evropejci veljajo za svetovljane v pravem pomenu besede, saj svoje nepremičnine kupujejo po vsem svetu. "Za premožneže iz Evrope je značilno, da imajo svoja domovanja v številnih predelih sveta. Ne samo, da na stari celini živi veliko število zelo bogatih posameznikov, tamkajšnja elita se zelo rada poda živet tako na luksuzne otoke na Karibih kot na Daljni vzhod in v dele ZDA ter Kanade," med drugim piše v poročilu.

- Premožne Američane bi lahko označili za precej patriotske, saj svoje luksuzne nepremičnine v večji meri kupujejo predvsem na območju ZDA.

- Bogati Južnoameričani za svoje domovanje pogosto izberejo Združene države Amerike, prav tako pa se radi ustalijo na kakšnem izmed karibskih otokov.

- Britanska prestolnica London pa ostaja priljubljena izbira za petične kupce z vsega sveta. Mesto je v zadnjih letih še posebej priljubljeno med številnimi kupci nepremičnin iz arabskega sveta.

Zgornji zemljevid predstavlja celotno premoženje superbogatašev glede na posamezno svetovno regijo. Posebej izpostavljen je delež, ki ga v celotnem bogastvu obsegajo naložbe v njihove nepremičnine.

Število zelo premožnih se bo povečevalo Evropejci in bogataši z Bližnjega vzhoda ter Azije imajo v nasprotju z Američani precej več svojega premoženja vloženega v nepremičnine. Na drugi strani Atlantika posamezniki z debelejšimi denarnicami svoj denar raje kot v zidove in zemljo vlagajo v druge naložbe, piše v poročilu.

Leta 2013 je bilo na svetu približno 200 tisoč posameznikov, "težkih" vsaj 22 milijonov evrov. Njihovo skupno bogastvo je znašalo dobrih 20 bilijonov evrov. Organizacija Wealth-X napoveduje, da bo ta številka do leta 2020 presegla 30 bilijonov.

Ne spreglejte