Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
26. 11. 2014,
9.16

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 26. 11. 2014, 9.16

7 let, 7 mesecev

Katere države proizvedejo največ zelene energije?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Norveška je edina država na svetu, ki zgolj z obnovljivimi viri energije zagotavlja oskrbo državljanov z električno energijo. Slovenija z zeleno energijo za zdaj pokrije tretjino svojih potreb.

Ameriška uprava za energetske informacije (EIA) je objavila rezultate raziskave o tem, katere države na svetu proizvedejo največ električne energije iz obnovljivih virov. Kitajska in ZDA so na vrhu seznama proizvajalk zelene energije, a za jasnejšo sliko je treba pogledati, kolikšna je poraba električne energije populacije posameznih držav. Kitajska iz obnovljivih virov zagotovi 19 odstotkov celotne porabe električne energije, ZDA le 13 odstotkov, kažejo zbrani podatki za leto 2012.

V resnici je Norveška edina država na svetu, kjer električna energija, pridobljena iz obnovljivih virov, zadosti povpraševanju prebivalstva oziroma ga celo presega. Sledita ji Brazilija, ki s čisto energijo pokrije 96 odstotkov svojih potreb, in Kanada. Druga pokrije 72 odstotkov skupne porabe električne energije.

Hidroelektrarne glavni proizvajalec čiste energije Večino električne energije, pridobljene iz obnovljivih virov, po svetu predstavljajo hidroelektrarne, izjema je Nemčija. Ta s hidroelektrarnami pridobi le 14 odstotkov čiste energije, preostale vire pa predstavljajo vetrne elektrarne (37 odstotkov), elektrarne na biomaso in sežigalnice odpadkov (35 odstotkov) ter sončne elektrarne (15 odstotkov). Z zeleno energijo Nemčija sicer pokrije slabo četrtino svojih potreb po električni energiji.

Nemčija se lahko hkrati pohvali še z najboljšo energijsko učinkovitostjo, predvsem v industrijskem sektorju. ZDA so se na primer v konkurenci 16 največjih svetovnih gospodarstev po energijski učinkovitosti uvrstile šele na 13. mesto. Bolje so se odrezala celo gospodarstva Kitajske, Indije in Južne Koreje.

Vetrno energijo poleg Španije, ta slabo polovico zelene električne energije pridobi iz vetrnih elektrarn, s pridom izkoriščajo še ZDA (23 odstotkov) in Indija (16 odstotkov).

Kaj pa Slovenija? Slovenija je leta 2012 iz obnovljivih virov pridobila 4.200 milijard kilovatnih ur električne energije, od tega 92 odstotkov s pomočjo hidroelektrarn, preostanek s pomočjo sonca. Celotna poraba v državi je znašala 13 tisoč milijard kilovatnih ur, z zeleno energijo pa je tako Slovenija pokrila tretjino svojih potreb.

"Slovenija je po proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov v zlatem povprečju držav EU, večino pa je pridobimo iz hidroelektrarn. Potencial vidimo predvsem v vodi in vetru. Subvencioniranje fotovoltaičnih elektrarn je do nadaljnjega ustavljeno, gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi pa ovira umeščanje v prostor," slovenski položaj razloži pomočnik uprave v Elektro Gorenjska Ivan Šmon.

Medtem ko se Slovenija leta 2012 še ni mogla pohvaliti z vetrnimi elektrarnami, pa je sosednja Hrvaška s pomočjo vetra ustvarila že 140 tisoč kilovatnih ur električne energije. Celotna poraba Hrvaške je znašala 15 tisoč milijard kilovatnih ur, od tega je iz obnovljivih virov pridobila 4.600 milijard kilovatnih ur. Z zeleno energijo je tako pokrila 30 odstotkov potreb po električni energiji.

Ne spreglejte