Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
20. 11. 2013,
14.39

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 20. 11. 2013, 14.39

7 let, 4 mesece

Kakšne ovire čakajo poslovneže pri vstopu v Slovenijo?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako naj poslovneži iz azijskih in arabskih držav vlagajo v Slovenijo, če morajo na vizum čakati 15 dni in pri tem premagati številne ovire? Nekatera podjetja težave rešujejo z nevtralnim terenom.

Za vstop v državo državljani tretjih držav, kamor spadajo vse države, razen držav članic EU, Norveške, Islandije in Liechtensteina, potrebujejo vizum, kar pa jim lahko vzame kar nekaj časa in volje ali jih celo odvrne od obiska.

Po besedah naših sogovornikov, ki v Slovenijo letno povabijo več deset tujih partnerjev, je vizumski režim pri poslovanju precejšnja ovira, saj Slovenija med drugim nima dovolj razvejane diplomatsko-konzularne mreže. V Belorusiji se na primer z izdajo slovenskih vizumov ukvarja nemško veleposlaništvo, v Kazahstanu madžarsko, nemški ali madžarski birokrati pa drugače gledajo na poslovneže, ki potujejo v Slovenijo, kot če bi jim vizume izdajali Slovenci.

Gostitelj mora garantno pismo overoviti na upravni enoti Poslovnežu mora slovensko podjetje poslati garantno pismo, ki ga gostitelj predhodno osebno overovi na upravni enoti. Poslovnež se mora nato načeloma osebno zglasiti na diplomatskem ali konzularnem predstavništvu Slovenije v tujini, da si oblikuje prvi vtis o vsebini vloge ter prosilcu zastavi vprašanja o namenu potovanja in o predloženih dokumentih.

Vlogo mora poslovnež oddati vsaj 15 dni pred obiskom, postopek pa se mora končati v 15 dneh od oddaje vloge, lahko tudi pozneje. Slovenija sicer spada med države, ki vizume izdajajo hitreje, praviloma so vloge končane v petih delovnih dneh, so nam pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Nevtralni teren za urgentna srečanja Po izkušnjah sogovornikov se čas trajanja odobritve vizumov giblje od sedem do deset dni. Zaradi pomembnosti obiska lahko gostitelj konzulat zaprosi tudi za prednostno obravnavo, vendar pa partnerja v Slovenijo ne moreš povabiti z danes na jutri. Po besedah sogovornikov takšne težave podjetja rešujejo z nevtralnim terenom, kjer velja brezvizumski režim. Goste iz srednje Azije ali arabskega sveta tako na primer gostijo v Istanbulu.

Medtem ko je za pridobitev ruskega vizuma mogoče izbirati hitrost izdaje in posledično tudi ceno, tega za izdajo slovenskega ni mogoče. Cena je enaka v vseh državah schengenskega območja in znaša 60 evrov, izjema so državljani držav, s katerimi ima EU sklenjen sporazum in za katere je treba odšteti 35 evrov. Cena vizuma je neodvisna od trajanja veljavnosti.

Kako temeljita je preiskava prosilca, je odvisno od tveganja Zgodilo se je že, da je slovensko veleposlaništvo izdalo vizum poslovnežu iz Irana, ki pa se nato v slovenskem podjetju ni pojavil in podjetju nakopal obisk kriminalistov. Kako temeljita je preiskava, je tako odvisno od tveganja, ki ga predstavlja prosilec glede na nacionalnost, lokalne razmere, profil in svojo preteklost.

Če je bila vloga za izdajo vizuma v preteklosti že zavrnjena, to ne pomeni, da bo vloga znova samodejno zavrnjena. Se pa lahko v primeru zavrnitve tujec na odločitev pritoži. Niso redki primeri, ko želi slovenski veleposlanik pred izdajo vizuma govoriti tudi z direktorjem podjetja, ki v Slovenijo vabi partnerja, da se prepriča še o vsebini obiska.

Naš sogovornik dodaja, da je zaradi zbirokratizirane države nesmiselno, da mora gostitelj tujemu partnerju plačati namestitev, država pa iz tega naslova pobere davek.

Ne spreglejte