Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 6. 2015,
16.41

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 6. 2015, 16.41

7 let

Kako sta največja idrijska rivala skupaj kupila Delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Idrijska družba FMR je prejšnji teden za nakup Dela odštela 7,3 milijona evrov. Kdo so lastniki družbe in v katerih družbah ima FMR lastniške deleže?

Kupnina za največjo časopisno založniško hišo v Sloveniji znaša manj kot desetino zneska, ki ga je pred osmimi leti zanjo odštela Pivovarna Laško.

V delniško družbo preoblikovana leta 1995 Družba FMR je bila kot družba z omejeno odgovornostjo ustanovljena leta 1990. Aktivno je začela poslovati pet let pozneje, po preoblikovanju v delniško družbo v skladu z Zakonom o lastninskem preoblikovanju podjetij. Ob preoblikovanju je imela več kot tisoč delničarjev, predvsem iz vrst zaposlenih, nekdanjih zaposlenih in upokojencev družbe Kolektor, ki so svoje certifikate zamenjali za delnice družbe FMR.

Leta 1997 je večina teh delničarjev ustanovila družbo pooblaščenko FMR Holding, na katero so prenesli svoje delnice FMR in s tem pridobili delnice FMR Holdinga. Ta družba je v razmerju do družbe FMR obvladujoča družba, saj je imela že od ustanovitve dalje v lasti več kot polovico delnic FMR.

Družba za financiranje in upravljanje naložb Delniška družba FMR se danes ukvarja s financiranjem in upravljanjem naložb. Njena glavna dejavnost je dejavnost holdingov oziroma ustanavljanje, upravljanje in financiranje hčerinskih družb. Družba se ukvarja tudi z naložbami v različne oblike dolgoročnih in kratkoročnih finančnih naložb ter z naložbami v nepremičnine in z oddajanjem lastnih nepremičnin v najem. Dobro poslovno priložnost so prepoznali tudi v nakupu Dela.

Družba FMR je največja posamična lastnica v družbi Kolektor Group, in ima v lasti 34 odstotkov delnic. V družbi Kolektor Koling ima 22-odstotni delež, v družbi FI in Nebesa 24-odstotnega, v nemški družbi Kolektor Kautt&Buxx pa 33-odstotni delež.

Med drugim sta v njeni stoodstotni lasti še družbi FMR Media, ki se ukvarja z založništvom, in invalidsko podjetje Ascom. V njeni večinski lasti je tudi idrijski Dom upokojencev.

Med lastniki družbe FMR tudi Petričev konkurent Edvard Svetlik Največji posamični lastnik družbe FMR je FMR Holding (42 odstotkov). Med večjima delničarjema družbe sta še družbi Hidria Fin (39 odstotkov) in Kolektor Sikom (16 odstotkov). Stoodstotni lastnik družbe Hidria Fin je nemška Hidria GmbH, njena direktorica pa hči Petričevega dolgoletnega poslovnega in osebnega nasprotnika Edvarda Svetlika, Urška Svetlik.

Prvi mož idrijske Hidrie Edvard Svetlik, ki družbo obvladuje prek delniške družbe H&R, je leta 2007 namreč od Kapitalske družbe (KAD) in družbe Vipa Holding odkupil 39-odstotni delež FMR. S tem je sicer zadal udarec rivalu Petriču, a glede na to, da je 55-odstotni lastnik FMR družba pooblaščenka FMR Holding, Svetlik v njem nima upravljavskih pravic.

Svetlikovo smo želeli vprašati, kako v njeni družbi komentirajo nakup Dela, a nas je zavrnila z nasvetom, naj se obrnemo na njihovo službo za odnose z javnostmi.

Med desetimi največjimi delničarji, ki imajo okoli enega odstotka delnic, najdemo še družbi Kolektor Prokos in Kolektor Group ter posameznike Bena Pahorja, Srečka Mraka, Janeza Leskovca, Damjana Rupnika in Stanko Bizjak.

Nakup Dela bodo financirali iz lastnih sredstev Družba FMR je v vseh letih delovanja poslovala z bilančnim dobičkom, ki se je v letih od 2002 do 2013 povečal za več kot trikrat. Je minimalno zadolžena, kar ji v prihodnosti omogoča financiranje donosnih finančnih in strateških naložb. V vseh letih od leta 1995 dalje je družba svojim delničarjem izplačevala dividende. Nakup Dela bodo financirali iz lastnih sredstev.

Družba FMR je v zadnjih 20 letih dosegala nadpovprečne letne rasti v poslovanju: rast vseh sredstev za 11 odstotkov, rast celotnega kapitala za 10,5 odstotka, rast skupnih prihodkov za 15,2 odstotka, rast čistega dobička za 33,9 odstotka in rast bilančnega dobička za 11,4 odstotka.

Ne spreglejte