Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
9. 12. 2014,
13.57

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 9. 12. 2014, 13.57

7 let, 7 mesecev

Kako Joc Pečečnik pred državno institucijo brani obnovo Plečnikovega štadiona

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
"Trditev Arsa je zavajajoča in napačna. Projekt prenove Plečnikovega stadiona je natančno tak, kot ga določa veljavni prostorski načrt, drugačen ne sme in ne more biti," pravi Joc Pečečnik.

Čeprav je bilo na včerajšnji seji sveta Mestne občine Ljubljana slišati precej kritik o nesmiselnosti podaljševanja časa družbi Bežigrajski športni park (BŠP) za pridobitev gradbenega dovoljenja, so mestni svetniki vendarle odločili v Pečečnikovo korist.

Agencija za okolje (Arso) je namreč pretekli teden znova zavrnil izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za obnovo Plečnikove razvaline zaradi prevelikega hrupa, ki bi nastal v času gradnje. Na Arsu pravijo, da nameravani poseg ni skladen z uredbo o mejnih vrednostih kazalnikov hrupa v okolju, ki bi prizadele območja oziroma naselja, ki spadajo v eno najvišjih varstvenih območij pred hrupom.

Agencija za okolje nam je pojasnila razloge za zavrnitev okoljevarstvenega dovoljenja za obnovo Plečnikovega stadiona, Joc Pečečnik pa že napoveduje pritožbo na sporno odločitev.

Pilotiranje in izkopi bi trajali 18 mesecev Največ hrupa se, izhajajoč iz poročila o vplivih na okolje, ki ga mora investitor predložiti kot pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja, pričakuje v prvi fazi gradnje. Ta naj bi trajala 18 mesecev, ko naj bi uvrtavali pilote in izvajali izkope. Zaradi velikega števila pilotov so predlagali, da bi jih uvrtavali na dveh mestih hkrati, kar bi hrup še povečalo. Gradbišče bo v eni uri v povprečju zapustilo 17 tovornjakov, naloženih z izkopanim materialom, čez dan torej okoli 170 tovornjakov, so pojasnili na Arsu.

Čeprav investitor predvideva postavitev protihrupne ograje, ki je namenjena zaščiti Fondovih blokov pred uvrtavanjem pilotov, ta po besedah Arsa bistveno ne zmanjšuje hrupa, še posebej ne v višjih nadstropjih.

Fondovi bloki stojijo v strogem območju varstva pred hrupom Na naše vprašanje, ali so že kdaj zavrnil kakšno okoljevarstveno soglasje zaradi prevelikega hrupa v času gradnje, na Arsu odgovarjajo nikalno. "Arso do zdaj še ni zavrnil izdaje nobenega okoljevarstvenega soglasja samo zaradi prevelikega hrupa v času gradnje. Pri projektu BŠP pa gre za zahtevno tehnologijo in bližino Fondovih blokov, ki so v skladu s prostorskim načrtom Ljubljane umeščeni v II. stopnjo varstva pred hrupom, ki ima stroge mejne vrednosti," so odgovorili.

Gre torej za izbor napačne tehnologije gradnje oziroma obnove razvalin stadiona? Na Arsu pojasnjujejo, da je izbor tehnologije gradnje v pristojnosti investitorja, dodali pa so, da mora investitor v poročilu o vplivih na okolje, ki je sestavni del vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja, dokazati, da je poseg skladen s predpisi.

Arso: Investitor kljub našim opozorilom ni popravil projekta "Investitor je v poročilu že sam ugotovil, da so mejne vrednosti presežene, na kar smo ga tudi opozorili. Žal ni uskladil ali popravil projekta, kar bi lahko storil," so sporočili z Arsa ter dodali, da jim obstoječa zakonodaja ne omogoča nobenih odpustkov glede emisij hrupa v času gradnje, zato se niso mogli odločiti drugače.

V družbi BŠP, ki so jo z namenom obnove stadiona ter gradnje nove stolpnice in poslovnih vil ustanovili podjetje GSA poslovno svetovanje, ki je v lasti enega najbogatejših Slovencev Joca Pečečnika, ljubljanska občina in Olimpijski komite Slovenije, zavračajo trditve Arsa, da investitor med postopkom projekta ni uskladil ali popravil.

Arso sprva izdal pozitivno mnenje k okoljskemu poročilu, zdaj pa ta isti projekt razglaša za nesprejemljiv "Trditev Arsa je zavajajoča in napačna, saj nam Arso očita prekomeren hrup v času gradnje in ne vsebine in obsega projekta, ki bo v prostoru stal in obratoval po končani gradnji. Projekt je natančno tak, kot ga določa veljavni prostorski načrt (OPPN), drugačen ne sme in ne more biti," je dejal Pečečnik. Pri tem izpostavlja, da so za projekt v fazi priprave in sprejema OPPN pridobili pozitivno mnenje k okoljskemu poročilu od Arsa, ki pa ta isti projekt sedaj razglaša za nesprejemljiv.

Pečečnik še poudarja, da so med postopkom pridobivanja okoljevarstvenega soglasja gradnjo do skrajnosti prilagodili zahtevam Arsa. Tako so se namesto odprtega izkopa za prestavitev komunalnega zbiralnika odločili za bistveno dražjo, tunelsko izvedbo, ki bi zmanjšala vplive na okolico in skrajšala čas gradnje. Prav tako bo gradbišče ves čas gradnje ograjeno z visoko protihrupno ograjo, pri gradnji pa bodo uporabljeni le najtišji in najnovejši delovni stroji in oprema.

Da je obstoječa zakonodaja neustrezna, se strinjata obe strani Da je obstoječa zakonska ureditev na področju hrupa neustrezna, je agencija za okolje pristojno ministrstvo opozorila že večkrat. Z ministrstva so odgovorili, da bodo v zvezi s tem pristopili k izdelavi strokovnih podlag, ki bodo glede na prakso v drugih evropskih državah pokazale ustreznost obstoječe zakonodaje in morebitne spremembe. Pobudo za spremembo zakonodaje so pred časom prejeli le od Inženirske zbornice Slovenije, a ta ni bila vezana na primer obnove Plečnikovega stadiona.

Za gradnjo Arsovega laboratorija okoljevarstveno soglasje ni potrebno Kolikšna je razlika v hrupu v primerjavi z gradnjo novega laboratorijskega prizidka, ki ga Arso gradi na svojem dvorišču in poteka v neposredni bližini vrtca in stanovanjske soseske Bežigrajski dvor, so nam z Arsa odgovorili: "Velikost prizidka je pod pragom za objekte, za katerega bi bilo treba pridobiti okoljevarstveno soglasje. To je bistvena razlika v primerjavi z BŠP, kjer gre za obsežen projekt, ki zahteva okoljevarstveno soglasje. Temu primerna je tudi razlika glede emisij hrupa."

Ne spreglejte