Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča FINANČNA HIŠA

Natisni članek

pokojnine prihodki dobiček prihranek skladi vlaganje FINANČNA HIŠA advertorial

Sreda, 31. 1. 2024, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Izjemna priložnost za donosno vlaganje

Vsebino omogoča FINANČNA HIŠA

Turbulentne geopolitične razmere zadnjih let so sprožile val inflacije, zaradi katerega denar, ki ni investiran v delniške trge, izgublja svojo vrednost. Z drugimi besedami: če vaši prihranki mirno ležijo na vašem računu, boste z njimi jutri lahko kupili mnogo manj dobrin, kot bi jih lahko danes. Vlaganje v kapitalske trge pa je tista prava poteza, ki bo ohranila vrednost vašega denarja. Strokovnjaki iz FINANČNE HIŠE vam lahko pri tem svetujejo in pomagajo.

Varčevanje na delniških trgih, ki je najdonosnejše

V FINANČNI HIŠI svetujejo, da jedro portfelja sestavljajo globalni delniški skladi, ki vlagajo v razvite trge, kot sta Evropa in ZDA. Ti bodo dosegali konstantne donose skozi daljše časovno obdobje. Drug pomemben element za večji zaslužek pa je vztrajanje.

finančna hiša | Foto: FINANČNA HIŠA Foto: FINANČNA HIŠA

Ameriški poslovni časnik American Economic Review je izdelal študijo o tem, koliko so investitorji v zadnjih desetih letih zaslužili in koliko bi zaslužili, če bi portfelj v tem času pustili nedotaknjen. Rezultati so bili presenetljivi. Investitorji so namreč zaslužili polovico manj, kakor bi zaslužili, če bi naložbe pustili nedotaknjene.

Nemški strateg Philipp Vorndran iz finančne družbe Flossbach von Storch svetuje: Če želite pozitivne realne donose, boste seveda večino vložili v delnice. Potem pa se tega recepta držite več desetletij.

Zgodovinska priložnost za donosno vlaganje

Trenutno obdobje je izjemna priložnost za vse, tudi za pristaše varnejših naložb. Zakaj? Smo v obdobju, ko so donosi padli, zaradi česar se trenutno kupujejo poceni točke s postopnim mesečnim vlaganjem, ki omogoča srednjo vrednost.

Izkoristite potenciale, ki jih ponuja trg. Dolgoročno varčevanje v tej naložbeni polici je donosno in davčno ugodno. Izdelajte si BREZPLAČNI INFORMATIVNI IZRAČUN DONOSNE NALOŽBE.

Prednosti, ki odlikujejo to donosno naložbeno varčevanje

Strokovnjaki iz FINANČNE HIŠE svetujejo donosno naložbeno varčevanje, ki ima številne prednosti:

  • neobdavčen dvigi prihrankov,
  • potencialno dosegate visoke donose,
  • uveljavljate garancijo na kapital,
  • zaklepate dobičke pred izgubo,
  • naknadno vplačate 1x zneske, mesečne ali letne zneske zvišujete,
  • idealna rešitev za vašo dodatno pokojnino, saj vam zagotavlja dosmrtno izplačevanje neobdavčene rente po tablicah smrtnosti iz leta 2005,
  • varčujete v največjih družbah na svetu, kot so BlackRock, Fidelity ...
  • možnost predčasnih dvigov prihrankov.

finančna hiša | Foto: FINANČNA HIŠA Foto: FINANČNA HIŠA

Kako se izogniti plačilu davka?

Varčevanje v naložbenih policah (delniške naložbe, vzajemni delniški skladi) vam lahko omogočijo mesečno dosmrtno rentno izplačevanje. Vendar jih nikakor ne prekinjajte predčasno. Z vsakim predčasnim prekinjanjem namreč plačate visoke stroške odkupov, predčasnih prekinitev, ob tem pa še zapadete v obdavčitev. Če bost vztrajali vsaj deset let, pa vam ne bo treba plačati niti davka.

Nikar ne storite teh najpogostejših napak

Če za otroke navadno ugotavljamo, da morajo izkusiti napake na svoji koži, če želimo, da se bodo nekaj naučili, pa to ne velja za vlaganje. Pri upravljanju z lastnimi prihranki je veliko pametneje, če upoštevamo nasvete strokovnjakov, ki se učijo iz napak, ki so jih storili posamezniki pred nami.

#Vztrajajte. Ne prekinjajte naložbenih polic, ki ste jih sklenili pri zavarovalnicah, predčasno. Če so sklenjene za dobo 20 let, potem vztrajajte. Plačilu davka se boste izognili že po 10 letih.

#Slovenski skladi. Sklepanje naložbenih polic s slovenskimi skladi se lahko hitro izkaže za najdražjo odločitev.

#Zaupajte strokovnjakom. Ni vsak strokovnjak za vse. Prisluhnite ljudem iz stroke in ne sosedom, znancem in drugim samooklicanim gurujem, ki vas lahko nehote hitro usmerijo k vlaganju, ki ga boste kasneje obžalovali.

Naročite se na posvet s strokovnjakom FINANČNE HIŠE za varčevanje in naložbe:

#Ne vlagajte po rasti. Vsekakor za napako velja vlaganje prihrankov po tem, ko je že prišlo do velikih rasti na trgu. V tem trenutku je večinoma že prepozno za vstop v naložbo. Boljši pristop je vstopanje na trge potem, ko so ti že močno padli. 

finančna hiša | Foto: FINANČNA HIŠA Foto: FINANČNA HIŠA

#Ne špekulirajte. Večina špekulantov na dolgi rok utrpi velike izgube sredstev. Veliko bolj se obrestuje postopna, mesečna naložba, kot pa čakanje na pravi moment za vstop na trg, ki ga v resnici nihče ne pozna dobro.

#Ne spreminjajte naložb ob vsakem premiku na trgu. Enostaven in hiter dostop do informacij preko interneta pomeni, da vlagatelji danes prepogosto spremljajo nihanja na trgih in posledično preveč menjajo svojo naložbeno strategijo. To vodi do prepoznih in napačnih sprememb, te pa posledično v manjši donos ali celo izgubo vrednosti premoženja.

Raje se držite začrtane strategije. Z dobrim finančnim svetovalcem lahko skupaj določita tveganja vaše naložbe glede na vaše osebne preference in sposobnost soočanja s tveganji. Če tveganja težje prenašate, potem bosta skupaj oblikovala temu ustrezno naložbeno strategijo ter sredstva ustrezno razpršila.

Predlog portfelja za vlagatelja, ki je povprečno nagnjen k tveganju za obdobje 5 let:

  • 70 % delniških naložb, delniški vzajemni skladi: od tega 50 % delniški razviti trgi,
  • 10 % panožni skladi, kot so surovine, nafta, energija, farmacija,
  • 20 % obvezniški trgi: obvezniški skladi razvitih trgov.

Morebitne spremembe v strategiji so dobrodošle le ob večjih spremembah na trgu, nikakor pa ne ob vsakem manjšem premiku.

#Ne iščite najcenejših naložb. Te se na koncu navadno izkažejo za najdražje. Na primer, če izberete naložbo z najnižjimi vstopnimi stroški, ta morda ne bo prinesla konkurenčno visokih donosov.  

#Z zlatom se ne služi. Zlato je res najboljši ohranjevalec vrednosti, ni pa najboljši način za dolgoročno konkretno plemenitenje našega premoženja.

finančna hiša | Foto: FINANČNA HIŠA Foto: FINANČNA HIŠA

#Ne izberite prve ponudbe. Pred vstopom na trg se vedno dobro informirajte in ne izberite prve ponudbe. V FINANČNI HIŠI delujejo neodvisni posredniki, ki vam lahko neodvisno svetujejo, katera priložnost je za vas najprimernejša.  

#Ne čakajte na najnižjo vrednost za vstop. Če se še tako trudite, ne morete nikoli uloviti tiste najnižje vrednosti za polog ali najvišje vrednosti za izplačilo. Zato ne iščite primernega trenutka, raje vstopite postopno, z mesečnimi vplačili.

Tako si boste tudi zagotovili varno prihodnost. Če tega še niste storili, ne odlašajte, saj je čas za ta korak tu. Začnite danes.  

Spoznajte strokovnjake FINANČNE HIŠE tudi vi. Obiščite njihovo poslovalnico v Ljubljani ali Mariboru. Finančni svetovalec vas lahko obišče tudi pri vas doma. Naročite se na posvet, lahko tudi na daljavo. Več ...

Nasveti za uspešno vodenje financ tudi v knjigi

Direktorica FINANČNE HIŠE, mag. Karmen Darvaš Fister, opozarja, da začnite z naložbenim varčevanjem čim prej, najbolje kar s prvo zaposlitvijo z nižjimi zneski. Nato vsako leto varčevalni znesek povišujte, kakor se vam viša standard. Pomembno je, da najprej razvijete navado varčevanja. Nikakor predčasno ne prekinjajte varčevanj, ampak sledite zastavljenim ciljem. Sama še danes varčujem v naložbah, ki sem jih sklenila pred dvaindvajsetimi leti, pravi.

Vse te naložbe sem sklenila za namen dodatne rente. Velikokrat me kdo vpraša, koliko pa si zaslužila v tej ali oni naložbi, pa vam povem, da ne vem. Ne spremljam donosov in stanja premoženja, saj so to vse dolgoročne naložbe, že na začetku sklenjene razpršeno. Varčujem preko direktne obremenitve. In to je najboljši recept, če želite vztrajati.

Darvaš Fisterjeva še opaža, da so ljudje preveč brezskrbni glede lastne pokojnine, da preveč dolgo odlašajo, na koncu pa jim je žal, da niso pričeli prej. Poleg tega preveč pogosto spremljajo donose in pri vsakem padcu že panično odreagirajo, in to sebi v škodo. In vse preveč ljudi hlepi po špekulativni naložbah, a se ne zavedajo, da te ne morejo biti edina naložba. Na koncu vedno samo izgubljajo.

Več o njenem razmišljanju najdete v njeni knjigi Postani kreator svojih financ!

Ne spreglejte