Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2022,
7.49

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

13

Natisni članek

obdavčitev dobiček pohlep nafta Antonio Guterres

Četrtek, 4. 8. 2022, 7.49

1 leto, 9 mesecev

Guterres naftna podjetja obtožil pohlepa, vlade pozval k obdavčitvi astronomskih dobičkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

13

Antonio Guterres | Generalni sekretar ZN Antonio Guterres opozarja, da so največja naftna podjetja v preteklem četrtletju skupaj ustvarila skoraj sto milijard dolarjev dobička. Vlade vseh držav je pozval, naj te dobičke obdavčijo in sredstva porabijo za pomoč najranljivejšim. | Foto Reuters

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres opozarja, da so največja naftna podjetja v preteklem četrtletju skupaj ustvarila skoraj sto milijard dolarjev dobička. Vlade vseh držav je pozval, naj te dobičke obdavčijo in sredstva porabijo za pomoč najranljivejšim.

Foto: Reuters

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v sredo ostro kritiziral naftna in plinska podjetja po svetu, ki kujejo velike dobičke zaradi krize z visokimi cenami energentov. Dejal je, da je njihov pohlep naravnost grotesken, vlade pa je pozval, naj dobičke obdavčijo.

Guterres je opozoril, da so največja naftna podjetja v preteklem četrtletju skupaj ustvarila skoraj sto milijard dolarjev dobička. Vlade vseh držav je pozval, naj te dobičke obdavčijo in sredstva porabijo za pomoč najranljivejšim.

"Ta grotesken pohlep je prizadel najrevnejše in najranljivejše, ob tem pa uničuje naš edini dom," je dejal Guterres na novinarski konferenci ob objavi poročila Skupine za odgovor na globalno krizo, ki jo je ustanovil za soočanje s krizo prehrane, energije in financ.

Svet je komaj začel počasi okrevati po pandemiji koronavirusa, ko ga je Rusija z napadom na Ukrajino potisnila v novo krizo, od katere imajo koristi naftna in plinska podjetja.

Vladimir Putin
Novice Kako vse lahko Putin izsiljuje Evropo

Poročilo krizne skupine se osredotoča na energijo in Guterres bo skušal doseči podoben dogovor, kot je bil dosežen za izvoz žita iz Ukrajine.

Kriza s hrano se zmanjšuje in cene pšenice so od rekordnih že padle za okrog 50 odstotkov, cene koruze in gnojil pa za 25 odstotkov. Padla je tudi cena nafte, le cena plina ostaja zelo visoka.

Krizna skupina poziva države, naj skušajo varčevati z energijo, tudi pri uporabi klimatskih naprav, ter naj spodbujajo javni prevoz.

Cene nafte danes navzgor

Cene nafte se po sredinih padcih nekoliko zvišujejo. Nafta se je v sredo pocenila, čeprav so izvoznice nafte iz skupine Opec+ sklenile, da septembra črpanje povečajo le za 100.000 sodov nafte na dan, kar je daleč pod pričakovanji nekaterih velikih porabnic na čelu z ZDA. Trend gibanja cen sicer ostaja padajoč.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent za dobavo oktobra je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 96,92 dolarja, kar je 14 centov več kot ob zaključku sredinega trgovanja. Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena septembra, se medtem draži za 30 centov in je pri 90,96 dolarja.

Ne spreglejte