Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2012,
13.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Španija Evropska komisija pomoč

Sreda, 28. 11. 2012, 13.21

7 let, 2 meseca

Evropska komisija odobrila sredstva za pomoč španskim bankam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je odobrila načrte za prestrukturiranje štirih nacionaliziranih španskih bank, s čimer je sprostila pot za odobritev prvega obroka pomoči Španiji.

Evropska komisija je tako odobrila načrt prestrukturiranja Bankie in njene krovne bančne skupine BFA, ki sta skupno prejeli že za 23,5 milijarde evrov državne pomoči, poleg njiju pa še bank Novagalicia, Catalunya Caixa in Banco de Valencia.

Skupno je potreba po pomoči štirim bankam ocenjena na 37 milijard evrov in toliko naj bi znašal tudi prvi obrok pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM), ki naj bi ga območje evra odobrilo prihodnji mesec. Vse skupaj pa naj bi v Madridu partnerje v območju evra prosili za okoli 40 milijard evrov pomoči za zagotavljanje stabilnosti bank.

V Bruslju so prepričani, da bo prestrukturiranje Bankii in BFA-ju, Novagalicii in Catalunya Caixi zagotovilo vrnitev k dolgoročni vzdržnosti in finančnemu zdravju.

Bilančna vsota manjša za 60 odstotkov O načrtih so konec tedna pisali že španski mediji, po navedbah iz Bruslja pa gre za močno krčenje bilančne vsote in poslovanja. Bilančna vsota se bo do leta 2017 v teh bankah zmanjšala za več kot 60 odstotkov, svoje poslovanje pa bodo osredotočile na poslovanje s prebivalstvom in malimi ter srednjimi podjetji ter na svoje zgodovinske regije.

Izstopile bodo iz nepremičninskih projektov, ki so glavni razlog za njihove težave, in omejile svojo prisotnost na medbančnem trgu. To bo po prepričanju Bruslja izboljšalo njihovo kapitalsko ustreznost in likvidnost ter zmanjšalo njihovo odvisnost od medbančnih posojil in refinanciranja pri Evropski centralni banki.

Španija do konca 2017 prodala dve banki Ob tem v Evropski komisiji pravijo, da bo prenos slabih terjatev na novoustanovljeno slabo banko še dodatno zmanjšal učinek nadaljnjih slabitev portfelja in povrnil zaupanje vlagateljev v banke. Španija se je sicer zavezala, da bo do konca leta 2017 prodala banki Novagalicia in Catalunya Caixa, v primeru neuspeha pa bodo španske oblasti predstavile nov načrt za sanacijo banke.

Pri prestrukturiranju banke bodo po oceni komisije ustrezno sodelovale tudi banke in vsi njihovi deležniki, tako da bo zagotovljena pravična porazdelitev bremen. S tem, ko bodo banke same nosile del stroškov, naj bi se potreba po državni pomoči zmanjšala za deset milijard evrov.

Banco de Valencia ne bo preživela, zato jo je prevzela večja Caixa Bank Za Banco de Valencia pa so španske oblasti in Evropska komisija ocenile, da ne bo zmogla preživeti sama, zato jo je že prevzela precej večja Caixa Bank. Banco de Valencia bo tako v prihodnjih letih v celoti integrirana z novim lastnikom in bo prenehala obstajati.

Skupna državna pomoč Bankii in BFA-ju je vključno s prispevkom iz ESM-ja ocenjena na okoli 36 milijard evrov, Novagalicia naj bi vsega skupaj potrebovala približno deset milijard evrov pomoči, Catalunya Caixa okoli 14 milijard evrov, Banco de Valencia pa za približno sedem milijard evrov vseh oblik državne pomoči.

Španija še vedno v recesiji Zadnji podatki pa še kažejo, da se bo Španija tudi v četrtem trimesečju soočala z recesijo, je ob objavi rednega mesečnega poročila ocenila španska centralna banka. To bo že šesto zaporedno četrtletje krčenja obsega španskega gospodarstva, ki se od poka nepremičninskega balona leta 2008 sooča z velikimi težavami bančnega sektorja.

Ne spreglejte